Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні суттєво підскочили ціни на цигарки – чого чекати далі

Розбиралися, на скільки змінились ціни на цигарки та що може призвести до зростання контрабанди тютюнових виробів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Цигарки подорожчали на понад 7 гривень

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом в нашій країні подорожчали цигарки. У середньому поточна вартість зросла на 7 гривень.

Експерти кажуть, що відповідно до статистики споживчих цін в Україні станом на липень 2023 року цигарки різного класу коштували:

  • з фільтром вітчизняних марок – 71,42 гривні
  • з фільтром медіум класу – 76,06 гривні
  • з фільтром преміум класу – 90,06 гривні

Для порівняння, що ще в грудні 2022 року ціни на ці самі категорії були такими:

  • з фільтром вітчизняних марок – 64,04 гривні
  • з фільтром медіум класу – 69,90 гривні
  • з фільтром преміум класу – 82,61 гривні

Тобто найменше подорожчання становить 7,38 гривні, а найбільше – 7, 45 гривні.

Аналітики запевнили, що в Україні вже кілька років поспіль спостерігається тенденція поступового підвищення акцизного збору на тютюнові вироби.

Щороку вартість акцизу збільшується на 20%, і така динаміка триватиме до 2025 року. Основною метою такого рішення було досягнення європейських стандартів оподаткування тютюнових виробів.

"До 2025 року планується, що акцизний збір досягне рівня 90 євро за тисячу штук. Це автоматично призведе до зростання роздрібних цін на цигарки. Наприклад, вартість пачки найдешевших цигарок може сягнути понад 100 гривень", - прогнозує фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

Він пояснює, що це спричинено бажанням уряду регулювати споживання тютюнових виробів, зменшити їхню популярність серед населення та отримати додаткові надходження до бюджету.

Які наслідки підвищення вартості цигарок

Разом із тим експерт зазначає, що підвищення цін може призвести до росту контрабанди тютюнової продукції.

"Коли легальні сигарети стають занадто дорогими для більшості споживачів, вони можуть звертатися до нелегальних джерел для покупки дешевших альтернатив. Це не лише призводить до втрат державних доходів від акцизного збору, але й створює неконтрольоване середовище, де якість та безпека продукції може бути під сумнівом", - пояснив він.

Не варто забувати й про невдоволення серед громадян, особливо тих, хто не здатен легко відмовитися від куріння.

"Тому, хоча підвищення акцизного збору є важливим інструментом у боротьбі з тютюнопалінням, уряду варто розглянути додаткові заходи, такі як програми просвіти, підтримки та реабілітації для тих, хто бажає кинути курити, а також активізовувати рух в бік боротьби з контрабандою", – резюмує оглядач.

Кабмін змінив правила продоажу електронних цигарок

Як ми писали раніше, нещодавно Кабінет міністрів змінив правила продажу електронних цигарок. Вебсайти виробників та імпортери тепер мають перевіряти вік відвідувачів.

"У перелік сайтів потрапляють сторінки, які містять інформацію про продаж, обслуговування та комплектовання тютюнових та нікотиновмісних виробів", – йдеться в повідомленні Мінінстерства економіки України.

Вхід на сайти із продажу тютюнових систем та електронних сигарет буде здійснюватися за документами, які підтверджують вік відвідувача.

Раніше ми зазначали, що Кабмін переглянув розмір плати за акцизні марки. Крім того, сайт Pro Гроші розповідав, що в Україні оновлять маркування упаковок цигарок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.