Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні скасували одну з виплат на роботі – кого торкнеться

Замість грошових виплат працівники отримуватимуть певні послуги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку саме виплату на роботі було скасовано

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасували виплату грошової компенсації внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Тепер працівники зможуть отримувати лише соціальні послуги, що гарантовані їм державою.

Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Які послуги надаватимуть потерпілим

Згідно із новою редакцією Закону № 1105 "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування", Фонд соціального страхування перераховуватиме компенсаційні кошти безпосередньо надавачам соціальних послуг.

Зокрема йдеться про такі послуги:

  • послуга стороннього догляду;
  • послуга побутового обслуговування ("догляд вдома");
  • послуга спеціального медичного догляду ("мобільна паліативна допомога") й інші медичні послуги.

Раніше отримати компенсацію можна було у грошовому еквіваленті. У разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, сума нарахувань по тимчасовій непрацездатності становила 100% середньої заробітної плати.

У разі стійкої втрати професійної працездатності сума грошової допомоги залежала від ступеня заподіяної шкоди, але з розрахунку семи мінімальних зарплат.

Соціальне страхування в Україні

З 1 березня в Україні збільшився розмір обов’язкового соціального страхування. На цей коефіцієнт впливають два показники:

  • зростання середніх споживчих цін;
  • розмір доходу громадян України (середня заробітна плата).

Існує також індивідуальний перерахунок щомісячних страхових виплат. Він змінюється у відсотковому відношенні через втрату професійної працездатності людини. Такий перерахунок можливий лише після звернення до Пенсійного фонду потерпілого або члена його родини у разі настання страхового випадку.

Страхові виплати бувають у зв'язку з:

  • переведенням на легшу, менш оплачувану роботу;
  • народженням дитини з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання матері під час вагітності;
  • непрацездатністю членів сім'ї після смерті потерпілого.

Раніше ми розповідали про виплати ВПО у 2023 році. Також ми писали, що у деяких пенсіонерів з квітня збільшиться розмір пенсійних виплат. Більше про соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.