Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні різко подорожчали продукти – що вдарило по кишені найбільше

У Держстаті розповіли, як у березні змінились ціни на овочі, фрукти, м'ясо та рибу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У березні найбільше подорожчали овочі та фрукти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У березні 2023 року в Україні ціни на продукти харчування підскочили в середньому на 26,8%. Найбільше підвищення цін зафіксували на курячі яйця – вони подорожчали на цілих 79,8%.

Про це інформує Державна служба статистики України.

Які продукти подорожчали найбільше

До трійки лідерів із подорожчання у березні 2023 року, порівняно з березнем 2022 року, потрапили фрукти – на 44,9% та овочі – на 38,3%.

Крім того, підскочили ціни на рибу та різноманітні продукти з неї – за ці товари українці почали платити більше на 37,2%. Водночас м'ясо та м'ясопродукти подорожчали на 20,2%.

Крім того, більш ніж на 20% подорожчали макаронні вироби, хліб і хлібопродукти, а також цукор. Ціна на соняшникову олію, яка різко подорожчала у 2022 році, підвищилася в ціні лише на 6,9%.

Які проблеми залишаються

Українцям не вистачає овочів через окупацію ворожими військами частини Запорізької та Херсонської областей, де навіть після звільнення не вдається оперативно відновити агровиробництво.

"Потрібно розмінувати території та поновити життєдіяльність регіонів. А поки що доводиться імпортувати овочі. З більшості інших товарів немає дефіциту та достатньо внутрішнього виробництва", – говорить Денис Марчук.

Часткова компенсація продукції, яка раніше вироблялась на окупованих територіях, можлива завдяки програмам підтримки аграріїв та держпідтримці садівництва, на яку виділили 1,35 млрд грн.

Що впливає на зростання вартості продуктів під час війни

Раніше ми писали про те, що завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало визначає наступні фактори, пов'язані з війною, що впливають на зростання вартості продуктів:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв'язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро;
  • втрата поголів'я і виробництва;
  • відсутність або подорожчання кормів і підвищення вартості ветеринарних препаратів.

Додатково почав сприяти зростанню цін російський енергетичний терор, що триває з 10 жовтня 2022 року.

Раніше ми писали про те, як заробляли українці, попри війну, у 2022 році. Також ми пояснювали, як українці можуть збільшувати свій прибуток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.