Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ажіотажного попиту не буде? Які продукти подешевшають у травні

Експерт пояснив, як окупація ворожими військами частини території України впливає на вартість овочів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ажіотажного попиту на яйця цього року не буде

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні впродовж місяця очікується зниження цін на популярні продукти харчування – відповідні тенденції стануть відчутними вже після Великодня.

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук.

Він нагадав, що напередодні Великодня вартість продуктів традиційно підвищується – в середині квітня спостерігається ажіотаж закупівель перед святами.

Які чинники впливають на ціни

Крім збільшення передсвяткового попиту, на подорожчання продуктів впливають й інші чинники – в першу чергу, війна та окупація частини українських території. На зростання вартості продуктів також вплинули проблеми з постачанням електроенергії, які виникали у виробників, а також ціни на газ та світло. Торік інфляція становила близько 30%.

Ажіотажного попиту на яйця не буде – сезонність вплине на обсяги виробництва як у домашніх господарствах, так і на фабриках.

"Деякі категорії овочів ближче до кінця травня також почнуть дешевшати, піде овочева продукція з відкритого ґрунту. Що стосується рекордно дорогої цибулі, то в травні вже побачимо "озиму" цибулю з відкритого ґрунту. Із наступним потеплінням у липні ціни ще впадуть, оскільки овочі в зимовий період подорожчали на 30%", – пояснив експерт.

Які проблеми залишаються

Українцям не вистачає овочів через окупацію ворожими військами частини Запорізької та Херсонської областей, де навіть після звільнення не вдається оперативно відновити агровиробництво.

"Потрібно розмінувати території та поновити життєдіяльність регіонів. А поки що доводиться імпортувати овочі. З більшості інших товарів немає дефіциту та достатньо внутрішнього виробництва", – говорить Денис Марчук.

Часткова компенсація продукції, яка раніше вироблялась на окупованих територіях, можлива завдяки програмам підтримки аграріїв та держпідтримці садівництва, на яку виділили 1,35 млрд грн.

Що впливає на зростання вартості продуктів під час війни

Раніше ми писали про те, що завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало визначає наступні фактори, пов'язані з війною, що впливають на зростання вартості продуктів:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв'язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро;
  • втрата поголів'я і виробництва;
  • відсутність або подорожчання кормів і підвищення вартості ветеринарних препаратів.

Додатково почав сприяти зростанню цін російський енергетичний терор, що триває з 10 жовтня 2022 року.

Раніше ми писали про те, як заробляли українці, попри війну, у 2022 році. Також ми пояснювали, як українці можуть збільшувати свій прибуток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.