Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні призначатимуть пенсії незалежно від терміну звернення – кого торкнеться

Деякі українці не мають змоги вчасно звернутися до відповідних органів з заявою про призначення пенсії

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть отримати пенсію одразу після досягнення пенсійного віку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям призначатимуть пенсійні виплати із дня досягнення пенсійного віку незалежно від терміну звернення.

Про це повідомила народна депутатка "Слуги Народу" Марія Мезенцева.

Кого це стосується

Йдеться про українців, які мешкають на тимчасово окупованій території чи території, де ведуться бойові дії. Тому що багато людей не можуть звернутися до органів Пенсійного фонду, адже ті тимчасово не можуть виконувати свої повноваження. А через веб-портал електронних послуг ПФУ подати заяву немає можливості через відсутність інтернет-зв’язку та мобільного зв’язку.

Саме тому пенсія за віком та за інвалідністю призначається з дня, наступного за днем досягнення особою пенсійного віку або відповідно до встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від терміну звернення.

Хто може отримати ще одну надбавку до пенсії

В Україні передбачені різні надбавки до основного розміру пенсії, зокрема доплата за наднормативний стаж. Доплата становить 1% від основного розміру пенсії за кожен повний рік роботи, відпрацьований жінками понад 20 років та чоловіками понад 25 років. Йдеться про українців, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року.

Для тих, хто вийшов на пенсію пізніше, наднормативним вважається стаж, відпрацьований жінками понад 30 років та чоловіками понад 35 років.

Пенсіонери, які мають 35 років наднормативного стажу, можуть отримувати 35% доплати. Цей відсоток вираховується не від усієї суми пенсії, а максимум від прожиткового мінімуму, який наразі становить 2 093 гривень.

Як безробітні можуть отримати страховий стаж

Страховий стаж також охоплює періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, тобто отримувала такі виплати:

  • допомога з безробіття(крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності);
  • допомога з часткового безробіття, в тому числі на період карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України хвороби COVID-19;
  • матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.

Раніше ми розповідали, що буде з пенсійними виплатами у 2023 році. Також ми писали, які категорії працівників можуть отримати страховий стаж. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.