Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Плюс 20% до пенсії: хто з українців може отримати таку доплату та за що

Пенсіонери в Україні можуть отримати ще одну надбавку до пенсії, однак зробити це зможуть не всі

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі пенсіонери в Україні можуть отримати надбавку до пенсії у розмірі 20%

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери в Україні отримують різні доплати та надбавки до пенсії. Наприклад, компенсаційну доплату за вік отримують українці, яким вже виповнилося 70, 75 та 80 років. Однак деякі пенсіонери можуть отримати ще одну надбавку у розмірі 20%.

Про це повідомила начальниця Головного управління ПФУ у Закарпатській області Вікторія Поляковська в ефірі телемарафону.

Хто може отримати надбавку

Після початку війни Росії проти України багато пенсіонерів переїхало до західних областей. Деякі з них можуть розраховувати на надбавку до пенсії у розмірі 20%. Проте стосується це лише тих, хто оселився в гірських районах. Наразі у гірських населених пунктах проживають 53 тисячі пенсіонерів, які отримують таку доплату.

Як отримати таку надбавку

Для того, щоб отримати таку доплату, пенсіонери мають отримати статус жителя на території гірського населеного пункту та відповідне посвідчення. Для цього необхідно звернутися до місцевих органів влади або до Центру надання адміністративних послуг.

Відповідно до закону "Про статус гірських населених пунктів в України", розмір державних пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які набули статусу працюючого, що проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірничого, збільшується на 20%.

Підвищення пенсії

У грудні мінімальна пенсія зросте на 66 гривень, вона становитиме 2 093 гривень, а максимальна – на 660 гривень, розмір такої пенсії буде 20 930 гривень. Надбавку до пенсії отримають лише три категорії українців:

  • які отримують мінімальну пенсію (наприклад, мають недостатню кількість страхового стажу);
  • які отримують максимальну пенсію (за законодавством вона не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів);
  • мають великий страховий стаж. Їм за кожен рік роботи понад норму пенсію збільшать на 1% (з грудня 2022 року це 20,93 гривні).

Раніше ми розповідали, хто під час війни може залишитися без пенсійних виплат. Також ми писали, кому з українців "уріжуть" страховий стаж для пенсії. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.