Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні подорожчала земля: де ціни на гектари виросли найбільше

За майже три роки, коли триває земельна реформа, було продано чи подаровано лише 1% усіх сільськогосподарських земель

Фото: Pexels, Unsplash,УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на землю в деяких областях України виросли

Фото: Pexels, Unsplash,УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ціни на землю не стоять на місці, а поступово ростуть, що говорить про попит на гектари серед наших громадян. Водночас подорожчання найбільше торкнулося лише трьох областей. Коли почнеться другий етап земельної реформи, швидше за все, вартість буде збільшуватися.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

Як повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик, в Україні існував міф про те, що реформа призведе до масового розпродажу землі. Але станом на кінець 2023 року вдалося продати чи подарувати всього 1% від усіх сільськогосподарських земель.

Причому ціна не стоїть на місці, а відповідає на ринкові умови. В кількох регіонах вартість значно виросла, що встановлює фінансові обмеження для українців, які мають намір купити кілька гектарів. Нагадаємо, на першому етапі реформи фізична особа може придбати максимум 100 га.

Найбільше середня ціна змінилася у таких областях України:

  • Івано-Франківській – майже 2 000 дол./га;
  • Львівській – 1 450 дол./га;
  • Тернопільській – 1 400 дол./га.

Очевидно, причина подорожчання така ж, як і на ринку нерухомості. Саме в західних регіонах найбільше виросла вартість квартир, враховуючи повномасштабну війну та масове переміщення громадян зі східних і південних областей.

Як уточнив Денис Башлик, коли в січні 2024 року розпочнеться другий етап реформи, земля стане доступною для купівлі юридичним особам. Але також будуть обмеження, наприклад, стосовно національності. Купити гектари зможуть лише українці.

"Рішення про допущення іноземців до земельного ринку, згідно із законом, прийматиметься на всеукраїнському референдумі", – констатував чиновник.

І додав, що після появи на ринку юридичних осіб, які захочуть отримати у власність нерухомий актив для розвитку тривалих інвестиційних проєктів, ціни знову почнуть рости.

Земельний податок для українців

Раніше ми розповідали, що в Україні деяких аграріїв і власників земельних ділянок звільнили від сплати податків. Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський у травні 2023 року. Йдеться про землю, яка:

  • знаходиться в зоні активних бойових дій;
  • тимчасово окупована;
  • перебуває у консервації або забруднена вибухонебезпечними предметами.

Орендарі і власники таких ділянок можуть не сплачувати мінімальне податкове зобов’язання та єдиний податок 4 групи ФОП. Водночас всі інші постійні землекористувачі не звільняються від такого обов’язку. Дізнатися про нарахування земельного податку підприємці можуть в Електронному кабінеті платника, розділі "Стан розрахунків з бюджетом" (код платежу 18010700).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть підвищити вартість оренди землі та розповідав, скільки доведеться платити. Також ми повідомляли, що українців попередили про неминучі зміни на ринку землі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.