Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні офіційно визнали важливу під час війни професію – яку саме

В Україні оновили класифікатор професій та додали кілька нових професійних назв

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні затвердили нові медичні професії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Міністерство економіки України повідомило про зміни, внесені до національного класифікатора ДК 003:2010 "Класифікатор професій". Йдеться про оновлення професій галузі охорони здоров’я.

З деталями ознайомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

Наказом Мінекономіки від 29.12.2022 № 5573 були затверджені зміни №11, якими до кількох розділів класифікатора долали чотири нові назви професійних робіт. Зокрема мова про розділи "Професіонали" та "Фахівці". Отож відтепер до переліку внесли наступні професії:

  • професіонал з фармаконагляду (до групи 2229.2 "Професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства)");
  • клінічний психолог та психотерапевт (до групи 2445.2 "Психологи");
  • сестра медична (брат медичний) з реабілітації (до групи 3231 "Медичні сестри, що асистують професіоналам").

Як зазначає пресслужба МОЗ, зміни відповідають пропозиціям щодо вдосконалення системи нагляду за безпекою та ефективністю застосування лікарських засобів, а також системи фізичної й психологічної реабілітації у сфері охорони здоров’я. Опрацьовуючи стару версію класифікатора та визначаючи, які професії потребують офіційного внесення, МОЗ послуговувалося Міжнародною стандартною класифікацією професій (ISCO 88: International Standard Classification of Occupations).

Підхід виправдовує міжнародні вимоги, допоможе полегшити обмін професійною інформацією, оскільки його порекомендувала Міжнародна конференція статистики праці. Спільно з відомством й іншими профільними експертними організаціями МОЗ наразі працює над проєктом кваліфікаційних характеристик для деяких професій.

Зауважимо, що в документ додали ще одну медичну професію, яка в умовах сьогодення дуже актуальна та потрібна. На офіційному рівні було визнано та внесено у Класифікатор "бойового медика".

Які професії будуть актуальними у 2023 році

В Україні продовжується повномасштабна війна, тому ринок праці далі підлаштовується під виклики сьогодення. На жаль, деякі професії втратили затребуваність, проте чимало діяльностей, навпаки, набирають попит. Актуальність у поточному році прогнозують роботам, пов’язаним з будівництвом, логістикою, проєктуванням, інженерією тощо.

Програмісти можуть не хвилюватися, адже їхня сфера, здається, ніколи не опиниться внизу рейтингу найбільш потрібних й оплачуваних в Україні. Плюс поступово приходить до тями ритейл, тож вакансій у сфері продажу вистачатиме. Також пожвавлюється ринок реклами, особливо в інтернеті. Фахівці, які вміють просувати товар і послуги завдяки онлайн-інструментам, завжди матимуть клієнтів і попит на свою діяльність.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на які професії буде шалений попит у 2023 році. Також ми повідомляли, що українцям доведеться освоювати нові професії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.