Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: кого можуть забрати на військову службу

Загальна мобілізація відбувається у чотири етапи, де кожен впроваджують відповідно до потреб та можливостей

Колаж: Pro Гроші

Загальна мобілізація відбувається у чотири етапи

Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжили дію воєнного стану та загальної мобілізації до 21 листопада. Це означає, що мобілізуватимуть українців віком від 18 до 60 років, які можуть нести службу.

Розповідаємо, хто підлягає загальній мобілізації.

Що таке загальна мобілізація

Загальна мобілізація — це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України протягом 90 днів після її оголошення.

Кого саме призвуть

Призову підлягають усі українці, які придатні до військової служби, або ті, які перебувають в запасі (резервісти). Вони мають з’явитися за викликом військових комісаріатів для постановки на військовий облік і визначення призначення на воєнний час.

Загальна мобілізація відбувається у чотири етапи. Їх впроваджують відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій.

Перша черга оперативного резерву. Це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року).

Друга черга оперативного резерву. Це військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Мобілізаційний резерв. Це військовозобов’язані українці, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.

Громадський резерв. Це решта українців, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу. Їх можуть залучити для комплектування ЗСУ та інших військових формувань, але лише в особливий період. Цей етап застосовується лише у випадку найгіршого сценарію повномасштабної війни.

Хто ще має право на звільнення від призову в ЗСУ

Не підлягають призову на службу під час мобілізації:

  • заброньовані за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами й організаціями;
  • визнані особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням комісії);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • чоловіки та жінки, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • народні депутати України.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що потрібно брати з собою на війну. Також ми писали, які бувають види повісток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.