Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть переглянути порядок отримання спадщини: до яких змін готуватися

Розповідаємо, які зміни ухвалила Верховна Рада щодо отримання спадщини в Україні та як змінились строки позивної давності

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як отримати спадщину в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Порядок прийняття спадщини в Україні буде змінено, як і строки позивної давності. Зміни передбачено законопроєктами № 9287 та № 9288, які в другому читанні ухвалила Верховна Рада України.

Про це повідомили в Telegram каналі "Ти ж ЮРИСТ".

Згідно з законопроєктами, місцем відкриття спадщини стане останнє місце проживання спадкоємця, як було в попередній редакції ст. 1221 Цивільного кодексу.

"Якщо місце проживання спадкодавця невідоме або зареєстроване за кордоном – місцем відкриття спадщини буде місцеперебування нерухомого майна або основної його частини (повернуть попередню редакцію ст. 1221 Цивільного кодексу)", — йдеться в повідомленні.

Також законопроєктами передбачені можливі труднощі в отриманні спадщини під час війни. До будь-якого нотаріуса можна звернутись якщо, населений пункт де відкривається спадщина окупований Росією або там ведуться активні бойові дії.

Раніше свідоцтво про право на спадщину можна було отримати у 6 місячний термін, але тепер воно буде видаватися після спливу строку для прийняття спадщини.

Також, на період дії надзвичайного або воєнного станів — зупиняються строки позивної давності, які встановлені ЦК України. Всі вищеперераховані зміни набудуть чинності після того, як вони будуть підписані Президентом та будуть опубліковані.

Як подати на аліменти без розлучення

Законодавством України передбачено, що батьки повинні піклуватись про дітей до їх повноліття. Однак, непоодинокі випадки, коли діти не отримують належної фінансової підтримки від одного з батьків, хоча пара перебуває в шлюбі та навіть проживає під одним дахом.

В таких випадках є такі варіанти розв'язання питання з аліментами:

  • досудовий порядок – передбачає укладення добровільного договору між батьками. В ньому враховуються умови сплати аліментів на дитину, визначається їхня сума та терміни виплат. Також важливо, що договір повинен бути засвідчений нотаріально та не має порушувати права дитини;
  • судовий порядок – застосовують, якщо один із батьків не хоче добровільно сплачувати аліменти на дитину. Позовна заява про стягнення аліментів без розлучення подається за тим же принципом.

Для звернення до суду потрібно мати копію свідоцтва про шлюб, копію паспорта та РНОКПП позивача, копію свідоцтва про спільних дітей у подружжя, а також скласти позивну заяву відповідно до вимог законодавства.

Раніше ми писали, який новий закон щодо ВПО ухвалила Верховна Рада, а також як розширять форми компенсації "єВідновлення".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.