Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд може призначити військовим нову компенсацію – за що платитимуть гроші

Народні депутати зареєстрували відповідний законопроєкт про грошову виплату у Верховній Раді

Фото: Минобороны, Pinterest, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Військовим можуть компенсувати оренду житла

Фото: Минобороны, Pinterest, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть ухвалити рішення про призначення військовослужбовцям фінансової компенсації за оренду житла. Виплату має здійснювати керівництво військової частини.

Про це йдеться у законопроєкті № 9003, який зареєстрували у Верховній Раді.

В тексті документа сказано, що потрібно внести деякі зміни до закону "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей". А саме – встановити грошову виплату за винайм житла. Також військова частина може самостійно подбати про оренду житла, якщо службовці не мають змоги поселитися в казармі/гуртожитку тощо.

"Військовослужбовцям, призваним на військову службу під час мобілізації, на особливий період або на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період у разі відсутності службових житлових приміщень для військовослужбовців та членів їх сімей, або відсутності гуртожитків, сімейних гуртожитків, а для неодружених військовослужбовців – спеціально пристосованих казарм, військова частина орендує їм житло чи за їх бажанням виплачується грошова компенсація за оренду житлового приміщення в порядку, визначеному законодавством", – йдеться в законопроєкті.

Автори переконані, що необхідно на законодавчому рівні встановити гарантії соціального захисту українцям, яких призвали на службу під час воєнного стану. Зміни можуть набрати чинності з наступного дня після опублікування і застосовуватимуться до закінчення війни. Протягом десяти днів після цього Кабінет Міністрів має провести відповідні виплати.

Як військові отримуватимуть грошові виплати

З лютого уряд змінив механізм грошового забезпечення військовослужбовців. З початку повномасштабного вторгнення доплати у розмірі 100 тисяч і 30 тисяч гривень отримували військові на "передку", бійці біля лінії фронту, на блокпостах або на бойовому чергуванні. Втім тепер гарячі зони сконцентрувалися на конкретних напрямках, тож ця система більше не є справедливою.

Відтепер винагорода належить саме тим військовослужбовцям, які знаходяться "на нулі", тобто безпосередньо на лінії фронту. Плюс доплати нараховуватимуть пропорційно кількості днів, тобто, якщо боєць виконує бойове завдання чи несе службу на блокпості 15 діб, а не 30, то заплатять йому 15 тисяч гривень.

Як зауважив міністр оборони Олексій Резніков, додаткові виплати у розмірі 100 тисяч гривень залишаються, але вони передбачені для бійців на лінії контакту, які ризикують життям, ведуть вогонь, безпосередньо воюють.

Раніше сайт Pro Гроші писав, якою буде допомога військовослужбовцям у 2023 році у разі поранення. Також ми повідомляли, які виплати під час звільнення зі служби можуть отримати військові.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.