Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українським школярам у Польщі платять стипендії – про що варто знати

Розбиралися, які існують формати виплати шкільних стипендії у Польщі та які доходи треба мати, аби отримати гроші

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Малозабезпечені школярі можуть отримувати стипендії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські школярі, які наразі перебувають у Польщі, можуть претендувати на отримання стипендії. Але слід встигнути подати заявку до 15 вересня.

Про це пише borgexpert.

Згідно з польським законодавством, кожен учень польської школи, який підпадає під певні вимоги, має право отримати фінансову допомогу з коштів державного або місцевого бюджету. Наданням шкільної стипендії займається муніципалітет за рахунок коштів зі спеціального цільового резерву, виділених на соціальні потреби державою.

Які формати виплати стипендії

Шкільна стипендія надається у таких форматах:

  • повне або часткове покриття витрат, пов’язаних із участю в навчальних заняттях як у школі, так і поза межами школи;
  • допомога у натуральній формі, наприклад, придбання навчальних матеріалів або шкільного приладдя для учня.

Найчастіше шкільна стипендія пропонується у якості повного або часткового покриття витрат на заняття з іноземної мови, мистецькі, музичні або спортивні заняття. Також за рахунок цих коштів можуть покриватися витрати на шкільні екскурсії, витрати на придбання підручників, хрестоматій, карт, глобусів, комп’ютерних програм.

Хто може отримати шкільну стипендію

Шкільна стипендія може бути призначена учневі, чия сім’я відноситься до категорії малозабезпечених. Зазвичай сім’я знаходиться в скрутному матеріальному становищі за наявності таких "обтяжувальних" факторів у дорослих членів сім’ї, як:

  • безробіття;
  • інвалідність;
  • тяжка (тривала) хвороба;
  • алкогольна чи наркотична залежність.

Для того, щоб учень мав право отримувати шкільну стипендію, місячний дохід на одну особу в його родині не має перевищувати 600 злотих.

Згідно зі Спецзаконом, громадяни України, які оформили PESEL UKR також мають право претендувати на отримання шкільної стипендії.

Скільки становить стипендія

Розмір шкільної стипендії залежить від матеріального становища домогосподарства, в якому проживає учень. У 2023/2024 навчальному році розмір шкільної стиипендії визначається таким чином:

  • за щомісячного доходу на 1 особу вище 70% від критерію доходу – до 120% від розміру сімейної допомоги (Zasiłek rodzinny);
  • за щомісячного доходу на 1 особу вище 40% до 70% від критерію доходу – до 160% від розміру сімейної допомоги;
  • за щомісячного доходу на 1 особу менше 40% від критерію доходу – 200% від сімейної допомоги.

У грошовому еквіваленті це виглядатиме приблизно так:

  • стипендія для учнів із сімей, де дохід на 1 особу не перевищує 50% від критерію доходу (300 злотих), становитиме в 2023 р. 176 злотих на місяць;
  • стипендія для учня, у сім’ї якого дохід на 1 особу перевищує 300 злотих і не перевищує 600, становитиме 106 злотих на місяць.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Польща виплатить українцям до 65 тисяч гривень допомоги. Також ми повідомляли, що Польща хоче розширити заборону на імпорт з України та розповідали, що не подобається нашому сусіду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.