Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українських чиновників пропонують відправити на фронт – що відомо

В Україні продовжили дію воєнного стану та мобілізації, які триватимуть до листопада 2023 року

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває воєнний стан

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні пропонують мобілізувати парламентаріїв та чиновників. Відповідний законопроєкт зареєстрував депутат Верховної Ради Олександр Дубінський.

Інформація з'явилася на сайті парламенту.

У законопроєкті пропонується виключити із закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" згадку про нардепів у частині відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

Також Дубінський пропонує прибрати із закону "Про статус народного депутата України" статтю 29, яка говорить, що:

"Народний депутат на строк виконання своїх повноважень звільняється від призову на військову або альтернативну (невійськову) службу, а також від призову на навчальні (або перевірні) та спеціальні збори".

Де українцям видаватимуть більше повісток

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що до нього звернулися військові з проханням посилити мобілізацію. Тому цілком логічно, що видачу повісток можуть посилити на підприємствах та на робочих місцях військовозобов'язаних.

Однак ТСН з посиланням на джерела в обласних ТЦК повідомили, що після заяви Зеленського ще не було жодних вказівок посилювати мобілізацію. Але там не виключили, що це може статися вже найближчим часом.

Водночас військовий експерт Владислав Селезньов зауважив, що жодних змін у законодавстві щодо проведення мобілізації не анонсували.

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Кого можуть мобілізувати

Ми вже писали про те, що мобілізації підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть також військових, які проходили строкову службу; офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби; громадян, які не проходили військову службу; обмежено придатних під час воєнного стану.

Чи можна підробити підпис у повістці

Раніше в коментарі Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець заявив, що не має значення, як саме військовозобов'язаний розписався під час отримання повістки. Якщо сам процес був зафіксований на відео, чоловік зобов'язаний з'явитися до військкомату.

У випадку, якщо ж військовозобовʼязаний підробив підпис, а сам процес не був зафіксований, то притягнути чоловіка до відповідальності вже не вийде.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.