Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українські технології у світовому топі: скільки коштує хмарний геймінг у 2023 році

Українці повноцінно можуть користуватися лише двома сервісами, причому один – вітчизняного виробництва

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Можливості хмарного геймінгу в України та ціни на послуги

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Надзвичайно популярним у світі став так званий хмарний геймінг – технологія, що дозволяє грати у відеоігри, не використовуючи потужності свого ПК. Тобто всі обчислювальні процеси, а також обробка графіки відбуваються на віддалених серверах, звідки через Інтернет до людини передається звук і картинка.

Сайт Pro Гроші розповідає, які стримінгові сервіси доступні для українців і скільки потрібно платити за новітню технологію.

Boosteroid

Це український сервіс, розробка якого базується в Києві. Завдяки вдалій реалізації та ефективній організації Boosteroid має вже понад 4 млн користувачів і перебуває на третій сходинці у світі за показником популярності. Що найбільше вражає, компанія змогла добитися такого результату самостійно, без допомоги глобальних корпорацій.

Щоб отримати доступ до послуг, потрібно купити підписку, яка коштує 9,89 євро на місяць (400 грн). Річна підписка обійдеться дешевше – 7,49 євро на місяць (300 грн), і загалом коштуватиме 89,89 євро (3 600 грн).

За такі гроші геймери отримують:

  • роздільну здатність 1080p;
  • частоту кадрів 60 FPS;
  • можливість грати безпосередньо в браузері, у спеціальних додатках для Windows, macOS, Linux чи Chromebook, мобільних застосунках для Android;
  • широкий каталог підтримуваних ігор (нових і старих), наприклад, Cyberpunk 2077, Death Stranding, Diablo та ін.

Важливо зазначити, що стримінгові сервіси за підписку не дають повний доступ до всіх ігор у своїй бібліотеці. Геймери платять за користування серверними потужностями, тож кожну гру доведеться купувати окремо. Для цього потрібно відвідати один із магазинів, як от Steam, Epic Games Store тощо.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Хмарна платформа Boosteroid

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Хмарна платформа Boosteroid

Фото: Скриншот: Pro Гроші

GeForce Now

Українці можуть вибрати один із трьох тарифних планів, а саме:

  • безплатний;
  • пріоритетний за 9,99 євро на місяць (400 грн);
  • ультимативний за 19,99 євро на місяць (800 грн).

Перший тариф означає, що користувачі повинні стояти в черзі на запуск гри, а сама ігрова сесія може тривати не більше години. Це дуже незручно, але корисно в якості пробного періоду, щоб ознайомитися з потужностями та бібліотекою GeForce Now.

Другий тариф дає геймінг у роздільній здатності до 1080p, частотою кадрів 60 FPS та сесією до 6 годин поспіль. До речі, кожну сесію після завершення визначеного часу можна перезапустити, таймер почне відлік годин заново.

Ультимативний тарифний план дозволяє грати у роздільній здатності до 4K та частотою кадрів до 120 FPS. Максимальна сесія – 8 годин. Послуга підійде для найвибагливіших геймерів. Водночас на практиці відчутної різниці між передачею сигналу та зображення в різних пакетах немає.

Компанія Nvidia заявляє про наявність 1 633 ігор, доступних у каталозі GeForce Now. Серед знакових проєктів – Star Wars, Dying Light 2, Death Stranding, Age of Empires IV та інші.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Хмарна платформа GeForce Now

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Хмарна платформа GeForce Now

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Які переваги хмарного геймінгу

Завдяки тому, що ігри відтворюються на серверах, а потоковий відеосигнал передається на екран користувача через Інтернет-мережу, геймери можуть не турбуватися про технічні можливості свого комп’ютера. Тобто зникає потреба модернізувати консоль, відеокарту чи монітор, аби безперешкодно запустити найновіші ігри.

Також до основних переваг хмарного геймінгу входять:

  • змога грати на різних пристроях, від планшетів і смартфонів до телевізорів, не обмежуючись тільки екраном ПК;
  • зменшення вартості ігор (магазини часто встановлюють знижки та акції, тож користувачі сервісу економлять на придбані ліцензійної версії);
  • ігри в режимі стримінгу, без необхідності чекати закінчення завантаження на комп’ютер і встановлення.

Втім не варто думати, що хмарний геймінг взагалі не має мінусів і викликів. До недоліків технології можна віднести залежність від інтернет-з'єднання (недостатня швидкість призведе до затримок геймплею) та регіону (не всі країни мають доступ до найбільших і найпопулярніших сервісів). Плюс питання викликає конфіденційність персональних даних користувачів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як продати ігровий акаунт і заробити багато грошей. Також ми повідомляли, скільки зараз коштують популярні іграшки з дитинства.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.