Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українське небо під надійним захистом – скільки коштує та що відомо про ЗРК IRIS-T SLS

Пускові зенітні ракетні комплекси малої дальності надійшли на озброєння ЗСУ від Німеччини

Фото: Скріншот. Колаж: Pro Гроші

IRIS-T SLS розроблений для перехоплення ворожих повітряних цілей

Фото: Скріншот. Колаж: Pro Гроші

Країни-партнери України регулярно надають військову допомогу, щоб наші захисники могли давати відсіч та знищувати російських окупантів. Так, на озброєння українських військових надійшли пускові зенітні ракетні комплекси малої дальності IRIS-T SLS.

Сайт Pro Гроші пропонує дізнатися більше про характеристики цієї зброї та її вартість.

Що відомо про комплекси IRIS-T SLS

IRIS-T SLS – це інноваційний німецький зенітний ракетний комплекс, спеціально розроблений для перехоплення ворожих повітряних цілей. Він має широкий спектр застосування – від літаків і гелікоптерів до безпілотних літальних апаратів.

Версія SLS комплексу дозволяє перехоплювати цілі на відстані до 12 кілометрів та на висоті до 8 кілометрів. Ключовим складовим елементом є ракета IRIS-T, яка відрізняється інфрачервоною головкою самонаведення.

Завдяки вбудованій радіолокаційній станції комплекс здатен працювати автономно, незалежно від інших машин IRIS-T. Також відзначається, що самохідна зенітна установка може бути встановлена як на гусеничному, так і на колісному шасі.

Засіб виявлення повітряних об'єктів в комплексі IRIS-T SLS грає важливу роль. Головним радаром є РЛС CEAFAR GBMMR, здатна виявляти цілі на відстані до 250 кілометрів. Також, для ще більшої ефективності, комплекс може співпрацювати з німецьким радаром TRML-4D (Hensoldt).

Скільки коштує IRIS-T SLS

Загальна вартість комплексу становить приблизно €140 мільйонів згідно з однією версією, і навіть €178 мільйонів згідно з іншими джерелами. В цю ціну входить:

  • РЛС;
  • пункт управління;
  • пускові ракети.

Хто передав Україні IRIS-T SLS

Нещодавно, а саме 17 серпня, з'явилася інформація про те, що Німеччина передала Україні дві установки зенітного ракетного комплексу малої дальності IRIS-T SLS. У 2022 році країна-партнер відправила два комплекси середнього радіуса дії.

Яку ще зброю отримувала Україна від Німеччини

ЗСУ отримали від уряду Німеччини п'ять автоматизованих систем розвідки SurveilSPIRE. Цей комплекс включає мінідрони, камери для денного та нічного бачення, а також пульт керування. Завдяки цим новим засобам військові можуть безперервно слідкувати за навколишніми територіями.

Раніше ми повідомляли, що українські військові отримали потужну систему ППО SAMP/T. Також ми писали, скільки коштує вогнепальна зброя в Україні та як отримати дозвіл на купівлю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.