Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бойова Mamba вже на фронті: скільки коштує потужна система ППО SAMP/T (фото)

Наявність в Україні навіть одного зенітного ракетного комплексу може змінити розстановку сил на полі бою

Фото: скрін з YouTube. Колаж: Pro Гроші

Ціна зенітно-ракетного комплексу SAMP/T

Фото: скрін з YouTube. Колаж: Pro Гроші

У червні бойову міць Збройних сил України покращило розгортання ППО середньої дальності SAMP/T (Mamba). Ще на початку року точилися дискусії, чи передавати Україні ЗРК для боротьби з російськими окупантами, але Франція та Італія спільними зусиллями здійснили обіцяне.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує установка SAMP/T і ракети до неї.

Які цілі може збивати Mamba

Зенітно-ракетний комплекс призначений для протидії широкому спектру повітряних загроз, починаючи з літаків і вертольотів, завершуючи безпілотниками та балістичними ракетами. Відстань ураження – до 150 км, висота – до 25 км.

ППО використовує твердопаливну зенітну ракету французького виробництва Aster-30. Вона здатна розвинути швидкість 1 400 м/с, її бойова частина осколково-фугасної дії важить 15 кг. Відомо, що очільники оборонних відомств Італії та Франції домовилися купити 700 снарядів Aster-30 великої дальності загальною сумою 2 млрд євро.

SAMP/T стріляє залпом із 8 ракет всього за 10 секунд. Цілий комплекс складається з 4 або 6 пускових установок, тобто максимальна кількість майже одночасно випущених снарядів – 48. Станом на 2023 рік ЗРК перебуває на озброєні таких країн як Італії, Франція та Сінгапур.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

ЗРК SAMP/T (Mamba)

Фото: Скриншот: Pro Гроші

ЗРК SAMP/T (Mamba)

Фото: Скриншот: Pro Гроші

ЗРК SAMP/T (Mamba)

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Вартість та характеристики ППО SAMP/T

За інформацією американського видання The National Interest, одна батарея SAMP/T коштує 500 млн доларів. За кожну ракету Aster-30 доведеться заплатити ще 2 млн доларів. Порівняно з низкою інших ефективних зенітно-ракетних комплексів, це досить помірна ціна. Зокрема PAC-2 і PAC-3 обходяться приблизно в 1 млрд доларів за батарею, а снаряди коштують від 2 до 3 млн доларів за одиницю.

Mamba складається з таких комплектуючих частин:

  • підсистеми управління вогнем Thales Air Systems;
  • підсистеми наземного запуску на шасі Astra/Iveco або Renault.

Своєю чергою до Thales Air Systems входять:

  • радіолокаційний модуль виявлення та вистежування цілей Arabel;
  • модуль взаємодії;
  • модуль перезаряджання;
  • модуль генерації електроенергії;
  • модуль технічного обслуговування та ремонту.

За допомогою Arabel можна знаходити ворожі цілі на відстані до 80 км. Система в загальному здатна відстежити максимум 130 цілей, з них 10 будуть пріоритетними. Навчитися керувати ППО SAMP/T легше та швидше, ніж Patriot, завдяки автоматизації та цифровізації комплексу. Водночас обслуговування, на відміну від експлуатації, не передбачає спрощення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує вогнепальна зброя в Україні та як отримати дозвіл на купівлю. Також ми повідомляли, що національна безпека перш за все та розповідали, що в Україні спростили правила ввезення техніки для ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.