Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців попередили про оновлені правила в'їзду до Польщі: що змінилося

Прикордонники перевірятимуть електронний документ навіть якщо громадянин України їде до Польщі на роботу чи з іншою метою

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям змінили умови повторного в'їзду до Польщі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українських біженців зобов'язали пред'являти електронний документ Diia.pl, якщо вони повторно перетинають польський кордон. Умова йде обов'язковою для громадян, які не хочуть втратити статус UKR.

Про це повідомляє посольство України у Польщі.

Зазначається, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення РФ, а потім знову виїхали з країни, повинні повернутися назад не пізніше, ніж за 30 днів з моменту виїзду, аби не втратити статус біженця. При повторному поверненні на кордоні потрібно пред'явити diia.pl.

У посольстві попереджають, що прикордонники перевірятимуть електронний документ навіть якщо громадянин України їде до Польщі на роботу чи з іншою метою, але при цьому користуватиметься захистом.

В'їзд на територію Польщі без повідомлення про вищезазначені обставини або без пред'явлення електронного документа diia.pl може призвести до того, що дані іноземця не будуть включені до реєстрів, на основі яких надається статус PESEL UKR, і який пов'язаний з численними соціальними правами", – йдеться у повідомленні.

Якщо порушити це правило, українець у Польщі втратить статус біженця та усі соціальні виплати.

Фінансова підтримка українців у Польщі

У Польщі в перший день лютого відновили програму"Сім'я 500+", я рамках якої деяким українцям виплачуватимуть грошову допомогу у розмірі 500 злотих (більш як 4 000 гривень). Фінансову підтримку надаватимуть сім'ям, у яких виховуються неповнолітні.

Отримувати таку допомогу щомісяця впродовж року зможуть українські сім'ї, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році та мають неповнолітніх дітей на утриманні.

Подати заявку та отримати фінансову підтримку можна на Платформі Електронних Послуг PUE ZUS. Для цього потрібно:

  • користуватися польським номером телефону та електронною поштою;
  • мати номер PESEL;
  • увійти на власну сторінку PUE ZUS або ж зареєструватися там;
  • заповнити заявку на допомогу "500+".

Раніше ми розповідали, які українські фахівці будуть затребувані в Польщі у 2023 році. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.