Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці втрачають гроші? Як скоротилися доходи через війну

В середньому добробут кожного українця скоротився на певну суму через ситуацію в країні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Середня зарплата в Україні зросте вже наступного року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Доходи українців з 2022 року скоротилися на третину. Все через повномасштабне вторгнення Росії в Україні, яке відбулося 24 лютого.

Про це пише ТСН.ua.

Економіст, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Олексій Геращенко зазначив, що купівельна спроможність людей скорочується відповідно до того, як скорочується ВВП.

"В середньому добробут кожного українця впав на ту саму 1/3, як наш ВВП. Це означає, що пересічний українець 30-35% свого добробуту втратив. Ясно, що це нерівномірна цифра — для когось це 50%, хтось втратив майже все, хтось, навпаки, додав. Це середня цифра, але вона показує ситуацію в суспільстві в цілому", – говорить експерт.

Що буде із зарплатами українців у 2023 році

Раніше ми писали, що середня зарплата в Україні у 2021 році становила 500 доларів (18 373 гривень), а цього року впала до 375 доларів (13 779 гривень). Економіст зазначив, що у 2023 році у Києві середній розмір заробітної плати становитиме близько 600 доларів (22 047 гривень).

Середня зарплата в Україні зросте, навіть якщо активні бойові дії продовжуватимуться весь наступний рік. У підсумку до кінця 2023-го середня заробітна плата буде вище 400 доларів (14 698 гривень). Основне зростання добробуту українців розпочнеться після завершення війни та реалізації плану відновлення.

У мирний час відчуватиметься дефіцит робочих рук, тому зарплати зростатимуть. Це сприятиме поверненню українців, які виїхали з країни у пошуках доходу. Українська економіка наступного року може зрости щонайменше на 10%, що сприятиме підвищенню середньої зарплати.

Що відбувається з зарплатами українців

Наразі в Україні продовжують фіксувати зниження реальних зарплат. Хоча номінальні виплати практично наблизились до рівня 2021 року, однак реальні зарплати — істотно знизились.

Серйозний негативний вплив на ринок праці у листопаді мали російські ракетні обстріли енергетичної інфраструктури. Втім, втримувати ситуацію допомагають виплати бюджетним працівникам.

Енергетичний терор, віялові та екстрені відключені світла змусили частково припинити роботу деяких українських підприємств. Ця ситуація відбилася на кількості вакансій. За даними Нацбанку, українці тепер частіше шукають роботу за кордоном. Натомість звільнення Херсону пожвавило пропозицію вакансій в регіоні.

Раніше ми розповідали, яка зарплата в "Армії відновлення". Також ми писали, у кого найбільша заробітна плата в Україні. Більше про те, яким буде 2023 рік для українців читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.