Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Польщі зможуть довше користуватися безплатним житлом – як змінилися терміни

Розповідаємо, як змінилася програма надання безплатного житла українцям в Польщі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Польщі змінили терміни надання безплатного житла українцям

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Польщі змінили термін дії програми "40+", яка передбачає виплату компенсації приватним особам за безплатне надання житла українським біженцям.

Про це повідомляє видання Yavp.pl.

Скільки діятиме програма безплатного житла для українців в Польщі?

Така програма буде доступна щонайменше до 24 серпня 2023 року. Польські родини, готелі та гуртожитки й надалі отримуватимуть по 40 злотих (357 гривень) на добу за одного розміщеного українця. А за поселення матері з двома дітьми власник житла за умовами компенсації отримуватиме 3 600 злотих (32 088 гривень) на місяць.

Скористатися програмою безплатного житла українці можуть протягом 120 днів з дати прибуття в Польщу. Однак є певні винятки, наприклад, держава може подовжити термін дії такої допомоги для вразливих категорій українців, серед яких:

  • особа з інвалідністю;
  • вагітні жінки;
  • пенсіонери;
  • жінки, які виховують дітей до 12-місячного віку.

Також дещо змінився й зразок заяви, яку потрібно подавати для оформлення такої компенсації. Тепер до списку місяців, за які можна отримати компенсацію, додали травень, червень, липень та серпень 2023 року.

Для того, щоб отримати компенсацію, власникам житла в заяві потрібно вказати таку інформацію:

  • проживання та харчування для біженців з України надано власним коштом;
  • власник раніше не отримував компенсації за людину, прийняту на проживання на зазначений період;
  • власник не брав від біженців з України жодних додаткових оплат за період, охоплений заявою (у тому числі за оренду житла).

Як в Польщі змінилися правила депортації?

  • Збільшився термін заборони на в’їзд до країн Шенгенської зони до 10 років (раніше в’їзд могли заборонити строком до 5 років).
  • Скоротився термін негайного виїзду з Польщі з 15 до 8 днів з моменту отримання рішення про депортацію (раніше залишити країну можна було у термін від 15 до 30 днів).
  • До 7 днів зменшився термін подачі апеляції для оскарження рішень, які стосуються видачі та заміни посвідки на проживання або дозволу на "допустиме перебування", примусу іноземця до повернення, подовження строку добровільного виїзду та зняття заборони на повторний в’їзд.
  • Можливість депортації до розгляду справи незалежним судом.

Раніше ми розповідали, яку роботу пропонують і скільки платитимуть українцям в Польщі. Також ми писали, що Українці в Польщі можуть отримувати дві пенсії. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.