Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Польщі відмовляються користуватися важливою послугою – причина

Біженцям з України потрібно чекати кілька місяців, щоб потрапити на прийом до потрібного лікаря

Колаж: Pro Гроші

Українці неохоче звертаються по допомогу до польських медиків

Колаж: Pro Гроші

Українці в Польщі не поспішають звертатися за медичними послугами, а медицину в Україні вважають більш якісною.

Про це свідчить опитування міжнародної рекрутингової агенції Gremi Personal.

Так, 42% українських біженців у Польщі не зверталися за медичними послугами за усі вісім місяців війни.

Ще 28% респондентів думають, що в Україні медицина якісніша, ніж у Польщі. Водночас 21% зауважують, що послуги є приблизно однакового рівня, і лише 9% вважають, що польська медицина переважає українську.

Усі українські біженці, які приїхали до Польщі після 24 лютого, отримали доступ до безплатної державної медицини разом із кодом PESEL, що, фактично, надає українцям однакові права та доступ до послуг, як у громадян Польщі.

Безплатна медицина у Польщі працює за тим самим принципом, що й в Україні – спочатку запис на прийом до сімейного лікаря, після чого можна отримати направлення до профільного спеціаліста. Однак дуже часто, аби записатися до профільного лікаря, потрібно чекати кілька місяців, що є типовою практикою майже для всіх європейців.

"Ми припускаємо, що саме цей фактор вплинув на думку українців щодо переваги медичних послуг в Україні. Однак загальновідомо, що європейська медична інфраструктура розвинена краще, і Польща не є виключенням", – каже директорка департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

Експертка додає, що усі працевлаштовані українці мають можливість отримати консультацію в україномовного сімейного лікаря. Однак, попри це, опитування показало, що майже половина українців ще не зверталися до лікаря.

Як отримати фінансову допомогу у Польщі

Зараз у Польщі є можливість отримати грошову підтримку від The Lutheran World Federation (LWF). Ви на неї можете розраховувати, якщо тільки нещодавно приїхали тимчасово до Польщі й не отримували подібних виплат раніше.

LWF – це релігійна спільнота лютеранських церков, яка налічує 77 мільйонів християн у 99 країнах світу. З початку війни Федерація допомагала біженцям у Польщі за різними напрямками.

Щоб зареєструватися на участь у програмі фінансової допомоги від The Lutheran World Federation, потрібно вибрати населений пункт, куди зручно їхати:

  • Гданськ +48 794 324 029;
  • Бєльсько-Бяла +48 731 776 735;
  • Згеж +48 691 356 977;
  • Битом +48 884 720 619.

Потім слід надіслати смс на телефонний номер одного з центрів. У тексті повідомлення треба вказати:

  • ім’я та прізвище латиницею;
  • польський номер телефону одного з членів родини (краще заявника);
  • кількість членів сім’ї, які наразі перебувають у Польщі та потребують допомоги;
  • місце проживання в Польщі (назва міста);
  • чи є в родині особи з інвалідністю.

Після цього ви отримаєте SMS-повідомлення від LWF. У повідомленні будуть вказані адреса, дата та час, коли ваша родина має приїхати для оформлення допомоги.

Приїхати мають усі члени родини. А при собі потрібно мати пакет документів:

  • паспорт;
  • Pesel;
  • свідоцтво про інвалідність.

Раніше ми писали, яку роботу та зарплату пропонують українцям у Польщі. Також ми пояснювали, як отримати 4 тисячі доларів на бізнес у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.