Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці спровокували неочікуваний ажіотаж: як аптеки збільшили продажі на 345%

Напередодні запровадження рецептів на деякі лікарські препарати в українських аптеках спостерігалися величезні черги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці вишиковувалися в чергу, аби поповнити домашню аптечку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Перед тим, як в Україні ухвалили законопроєкт про продаж деяких лікарських засобів лише за рецептами, спостерігалися величезні черги в аптеках та панічні настрої серед громадян. Через це українські аптеки змогли за кілька днів збільшити свій виторг майже в 5 разів.

Про це повідомляє щотижневик "Аптека".

Напередодні запровадження нових правил купівлі рецептурних ліків, у населення виникли певні побоювання щодо подальшої можливості придбання медичних препаратів без рецепта, тому це викликало в аптеках ажіотажний попит.

Продаж медичних препаратів в аптеках наприкінці березня 2023 року у гривневому вираженні збільшився на 345% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Крім того, обсяги продажу рецептурних препаратів зросли на 385% у грошовому вираженні.

Також люди закуповували й безрецептурні ліки, щоб в домашній аптечці був запас будь-яких препаратів. Обсяги продажу таких ліків зросли на 271%.

 | Фото: Щотижневик "Аптека"
 | Фото: Щотижневик "Аптека"

Виторг аптек збільшився майже у 5 разів

Фото: Щотижневик "Аптека"

Виторг аптек збільшився майже у 5 разів

Фото: Щотижневик "Аптека"

Хто та як може отримати безплатні ліки

У пресслужбі Міністерства охорони здоров'я зазначили, що в рамках програми "Доступні ліки" українцям безплатно доступні 405 препаратів. Рецепт на їх отримання може виписати сімейний лікар, терапевт чи педіатр.

Після цього з номером електронного рецепта потрібно знайти аптеку з відповідною наліпкою "Доступні ліки" та отримати препарати з незначною доплатою.

При лікуванні у стаціонарі отримати безплатно можна такі види препаратів:

  • ліки з Національного переліку основних лікарських засобів, які медзаклади закуповують самостійно. Дізнатися, чи входять призначені ліки до Нацпереліку, можна на сайті "Ліки Контроль";
  • ліки, які централізовано закуповує ДП "Медичні закупівлі України". Зокрема, це препарати для онкохворих, пацієнтів з гемофілією, хворих на дитячий церебральний параліч, медикаменти для лікування туберкульозу та інші;
  • ліки за програмою "Доступні ліки";
  • ліки з місцевих програм забезпечення пацієнтів ліками. Наявність програм можна перевіряти на сайтах департаментів охорони здоров'я місцевих органів влади.

Раніше ми розповідали, чому деякі військові отримують зменшені виплати під час лікування. Також ми писали, чому жінкам-медикам масово почали вручати повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.