Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть підтвердити дані про зарплату для пенсії без документів – як це зробити

Розповідаємо, як українці можуть підтвердити дані про заробітну плату для призначення пенсії у разі втрати документів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як українцям підтвердити відомості про зарплату для пенсії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час надання документів для призначення пенсії в Україні, громадяни стикаються з проблемою відсутності даних щодо розміру заробітної плати.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України.

Як встановлюється розмір зарплати у разі втрати документів

Це стосується громадян, які працювали до 1 січня 2004 року. Особа може отримати інформацію про свою заробітну плату, якщо людина працювала офіційно, сплачувала податки зі своїх доходів до бюджету держави, а роботодавець подавав персоніфіковані звіти до ПФ.

У разі повної втрати первинних документів про нарахування та виплату заробітної плати за відповідний період, вона визначається за відповідною професією (посадою) на вказаному підприємстві. Якщо підприємство, де працювала особа, ще існує, то інформацію про заробітну плату можна знайти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Якщо підприємство ліквідовано або реорганізовано, то документи передаються ліквідаційною комісією (ліквідатором) до відповідних державних архівних установ чи інших місцевих архівних установ. У разі, якщо документи не передавалися, то дані про зарплату визначаються, виходячи з мінімальної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою), передбаченою відповідною галузевою угодою.

Якщо ПФУ відмовляється використовувати такі дані, слід звертатися до суду про визнання рішень та дій таких органів протиправними та зобов’язання вчинити дію.

Які документи потрібно надати для нарахування пенсії

На пенсію за віком можуть претендувати громадяни, які досягли 60 років і мають необхідну кількість стажу (29 років у 2022 році та 30 років у 2023 році). Для нарахування виплат потрібні такі документи:

  • паспорт, ідентифікаційний номер;
  • документ, що підтверджує стаж;
  • відомості про зарплату;
  • трудова книжка (за необхідності).

Раніше ми розповідали, хто може отримати подвійний страховий стаж. Також ми писали, що буде з пенсійними виплатами у 2023 році. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.