Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть отримати пільгову пенсію: що для цього потрібно

Розповідаємо, як українцям нараховують пільгову пенсію

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто може отримати пільгову пенсію

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі категорії громадян можуть отримати пільгову пенсію при досягненні пенсійного віку.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Коли нараховують пільгову пенсію

Право на пенсію за віком на пільгових умовах за списком 2 настає після досягнення 55 років за наявності страхового стажу у чоловіків не менше 30 років, з них 12 років 6 місяців на роботах за списком 2, у жінок – 25 років, з них не менше 10 років на роботах за списком 2.

Після досягнення певного віку громадянам необхідно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Щоб підтвердити період роботи з важкими умовами праці, крім трудової книжки, надається уточнювальна довідка, що підтверджує пільговий характер роботи. Також обов'язковою умовою є проведення на заводі, де працювала людина, один раз на п’ять років атестації робочих місць. Якщо атестація не проводилася, право на пільгове пенсійне забезпечення втрачається.

Хто може розраховувати на додаткову надбавку до пенсії

Жінки, чиї чоловіки загинули на війні, отримуватимуть власну надбавку за особливі заслуги перед Україною та надбавку за заслуги чоловіка. Пенсіонерам виплачують лише одну надбавку до пенсії, при цьому вони можуть обирати, яка їм більш вигідна.

Однак пропонується встановити жінкам, які втратили чоловіків на війні, право отримувати одразу дві надбавки за особливі заслуги перед Україною. Нині розмір пенсій (надбавок) за особливі заслуги становить від 20 до 40% прожиткового мінімуму (з 1 грудня – від 418 до 837 гривень). Така надбавка щомісяця доплачується до основного розміру пенсії.

Як оформити пенсію за кордоном

Щоб подати заяву на призначення пенсії в електронному вигляді, необхідно мати доступ в Інтернет, кваліфікований електронний підпис (КЕП) та скановані копії документів.

Якщо все це є, потрібно зайти до особистого кабінету ПФУ, обрати вкладку "Заява про призначення пенсії", прочитати інформацію на екрані та перейти за посиланням "Вхід".

Після цього необхідно виконати такі кроки:

  • натиснути на розділ "Про пенсійне забезпечення";
  • обрати вкладку "Заява на призначення пенсії";
  • погодитися на дистанційне інформування, вибравши спосіб отримання повідомлень про обробку заяви;
  • натиснути "Продовжити";
  • обрати вид пенсії, наприклад, "Пенсія за віком";
  • заповнити анкету;
  • прикріпити скановані копії документів, які там будуть вказані.

Як тільки всі кроки будуть виконані, на екрані з'явиться повна форма заяви про призначення пенсії, яку за необхідністю можна буде відредагувати. Після чого залишиться тільки підписати заяву за допомогою КЕП та відправити її до ПФУ.

Раніше ми розповідали, що буде з пенсійними виплатами у 2023 році. Також ми писали, хто може отримати ще одну надбавку до пенсії. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.