Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці мають право на пільгову пенсію – кому дозволено та які умови

Українці мають право на пільгову пенсію за умови наявного стажу і атестації робочого місця

Колаж: Pro Гроші

Працівники на роботі зі шкідливими умовами можуть отримати пільгову пенсію

Колаж: Pro Гроші

Умови пільгової пенсії досить заплутані та вимагають чіткого розуміння багатьох нюансів. Важливо звертати увагу не тільки на страховий стаж і вік, але й на проходження атестації конкретної професії.

Подробиці розповідає видання Finance.

Які вимоги отримання пільгової пенсії

Йдеться про можливість дострокового виходу на пенсію працівникам зі шкідливим стажем. Маючи відпрацьовану кількість років на підземних та інших роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці, ви можете після досягнення 50-річного віку офіційно стати пенсіонером, якщо матимете:

  • не менше 25 років стажу для чоловіків і 20 років – для жінок;
  • не менше 10 років стажу на зазначеній роботі для чоловіків і не менше 7 років 6 місяців – для жінок.

Це стосується професій, які визначені Списком № 1. Згідно зі Списком № 2, ви можете вийти на пенсію після досягнення 55 років при стажі:

  • не менше 30 років для чоловіків (мінімум 12 років та 6 місяців на шкідливій роботі);
  • не менше 25 років для жінок (мінімум 10 років на шкідливій роботі).

Потрібно запам’ятати, що у випадку неповного пільгового стажу досі зберігається можливість дострокового виходу на пенсію. Якщо є не менше половини від необхідного відпрацювання, пенсійний вік знижується пропорційно.

Існує стаття 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Нею дозволяється отримати пільгові умови незалежно від віку. Це розповсюджується на шахтарів і металургів, які мають стаж від 20 до 25 років праці на найнебезпечніших ділянках. Зауважимо, атестація робочих місць у таких випадках не проводиться, на відміну від перерахованого вище.

Що таке атестація і коли її здійснюють

Головний підводний камінь у відмові надати пільгову пенсію – відсутність атестації професії. Її проводять під керівництвом Державної служби України з питань праці не рідше ніж раз на п’ять років. Мова йде лише про періоди роботи з 1 серпня 1992 року, зароблений стаж до цієї дати не потребує атестації.

Нерідко трапляється, що людина буда впевнена у своєму праві на отримання пільгової пенсії. Тоді як офіційно, незважаючи на відпрацювання необхідних років у шкідливих умовах, буда відсутня обов’язкова атестація. Отже, їх не зараховували до загального стажу.

Особливо важко вести облік стажу під час воєнного стану, коли велика частина підприємств закрилося або ж вирішило не здійснювати атестацію, поки не закінчиться війна. На жаль, у цьому випадку, хоч звичайний стаж продовжує нараховуватися, проте пільговий – ні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні по-новому почали нараховувати відпускні. Також ми повідомляли про пенсії за догляд за людьми з інвалідністю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.