Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна та Польща випустять особливі монети: який вигляд матимуть та їхній номінал (фото)

Випуск нових пам'ятних монет приурочать до Дня незалежності України, який відзначатимуть 24 серпня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Монети надійдуть в обіг 24 серпня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України та Нацбанк Польщі спільно створять срібні колекційні монети "Дружба та братство – найбільше багатство". Їх запустять в обіг 24 серпня 2023 року, коли в Україні відзначатимуть День незалежності.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У чому унікальність нових монет

Вона полягає у тому, що набір складається з двох срібних пам’ятних монет, які разом утворюють символічну фігуру у формі серця. Номінал монет — 10 гривень та 10 злотих, над їхнім дизайном працював український художник Володимир Таран.

"Монети будуть виготовлені зі срібла 999 проби, вага кожної — 31,1 грама. Загальний тираж наборів становитиме 10 000 штук, половина з яких буде вироблена та продана в Польщі, половина — в Україні", — йдеться у повідомленні Нацбанку.

На аверсах монет будуть стрічки в кольорах стягів двох країн, оздоблені гербами України та Польщі. У нижній частині монет – стилізовані зображення людських фігур. Вони символізуватимуть події, які просто зараз відбуваються в країнах:

  • на українській монеті – війну, її жахи та опір українського народу;
  • на польській – допомогу, підтримку та співчуття.
Срібні монети, які Нацбанк України випустить спільно з Нацбанком Польщі

На реверсах – символічні постаті українця і поляка, які сидять за одним столом, накритим скатертиною, і діляться хлібом та вином. З’єднавши дві монети разом, у нижній їх частині орнамент утворює квітку – символ надії, життя та розвитку.

Де можна буде придбати монети

Відомо, що їх продаватимуть у касах регіональних відділень Центробанку Польщі та його інтернет-магазині. Тираж, призначений для продажу в Україні, поширюватиметься через офіційні банки-дистриб'ютори та через інтернет-магазин Національного банку нашої країни.

Чому українцям потрібно позбутися деяких монет

З 1 жовтня в Україні вважатимуться недійсними монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок, тому громадянам до 30 вересня потрібно обміняти ці гроші. Зробити це можна у відділеннях НБУ та деяких уповноважених банках, зокрема Ощадбанку, ПриватБанку, Райффайзен банку та ПУМБ.

Українці вже встигли обміняти понад 284,5 млн штук цих копійок, але в їхньому користуванні станом на 1 липня залишалося приблизно 7,2 млрд штук. Тому в НБУ закликають не ігнорувати прохання та позбутися зайвих грошей, які через кілька місяців вже не будуть вважатися платіжним засобом.

Раніше ми розповідали, що зміниться в Україні з 11 вересня. Також ми писали, що деякі українці більше не зможуть користуватися банківськими картками Revolut.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.