Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна стала державою року за версію The Economist – чим ми здивували світ

The Economist вважають, що країною 2022 року може бути тільки Україна

Фото: ДСНС, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

The Economist відзначили героїзм українців, який вони проявили у війні з Росією

Фото: ДСНС, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна стала країною року за версією журналу The Economist.

Такий матеріал опублікували на сайті видання.

Як українці надихнули весь світ

У The Economist зазначили, що зазвичай їм досить складно зробити вибір, але цьогоріч автори та редактори одноголосно ухвалили рішення.

Як правило це звання надають країні, яка досягла найбільших успіхів за попередні 12 місяців. Так, Україна певною мірою є незвичайним вибором. Оскільки життя більшості українців значно погіршилося після широкомасштабного вторгнення Росії.

Протягом року загинуло багато людей, міста спалені та зруйновані, мільйони українців покинули свої домівки, економіка країни скоротилася на третину, а зараз більшість сидить без світла в холодних будинках через масовані обстріли енергетичної інфраструктури.

І все ж, у виданні зазначають, що українці гідно проявили себе в цьому році. Вони відзначили чотири якості українського народу.

1. Героїзм

Більшість думали, що Україна буде розчавлена своїм набагато більшим сусідом. Усі б зрозуміли, якби захисники України відступили. Путін очікував, що українська армія швидко здасться. Тому російські війська прибули на війну вже в парадній формі. Вони з самого початку були готовими до параду перемоги.

Але українці стояли й билися. Президент України Володимир Зеленський у лютому відхилив пропозицію Заходу евакуювати його з країни. Замість цього, він сказав, що йому потрібна зброя.

"Звичайні українці проявили таку саму хоробрість. Професори, сантехніки та поп-зірки пішли добровольцями, змінюючи комфортні ліжка на холодні окопи. У битві за битвою вони розгромлювали росіян. Вони знайшли нове почуття державності, захищаючись від агресора, який заперечує право України на існування як незалежної держави", – написав The Economist.

Джерело: The Economist
Джерело: The Economist

2. Винахідливість

Українці виявили слабкі місця ворога, підривали запаси палива та боєприпасів, швидко вчилися користуватися зброєю, яку постачали західні країни. Українці більш спритні та пристосовані, ніж росіяни.

"Вони вміло використовують допомогу дружніх розвідувальних служб, особливо американських. Їхні вороги тим часом б'ються наосліп і іноді видають свої позиції, роблячи телефонні дзвінки по відкритих лініях", – зазначають у виданні.

3. Стійкість

"Коли відсутнє водопостачання, українці розтоплюють сніг. Коли відсутня електроенергія, українці знаходять тепло і світло в кафе з дизельними генераторами. Жахіття, які влаштовує їм Путін, схоже не змогло підірвати їхній моральний дух", – відзначають журналісти.

До того ж українці, за рідкісним винятком, не відповідали на військові злочини росіян військовими злочинами. Російські військовополонені вражені тим, як добре з ними поводяться.

The Economist пов'язує це з тим, що Україна це не нацистська держава, як стверджує Путін, а демократична, де людські життя мають значення.

4. Натхнення.

Протистоячи Росії, українці захистили своїх сусідів. Якби Путін завоював Україну, то наступного разу він міг би наступити на Молдову чи Грузію або погрожувати країнам Балтії.

"Україна показала, що й аутсайдери можуть протистояти кривдникам, навіть якщо вони більші за них", – написали у виданні.

Це послужило натхненням не лише для країн з "хижими" сусідами, таких як Тайвань, але й для пригноблених людей у всьому світі.

Багато тиранів поширюють велику брехню, щоб виправдати свої злодіяння, і нав'язують свою волю за допомогою терору. Українці показали, що брехню можна викрити, а терору можна протистояти.

The Economist підсумували, що боротьба українців далека від завершення. Але їхній приклад у 2022 році не має собі рівних.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як Зеленському вдалося змінили політику Заходу. Також ми розповідали, як Італії вдалося повністю відмовитися від російського газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.