Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна отримає від США систему Patriot – чи зможе вона "закрити небо"

В Білому домі заявили, що зенітні ракетні комплекси захистять критичну інфраструктуру України

Фото: US Army, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Системи Patriot допоможуть відбивати атаки РФ на інфраструктуру

Фото: US Army, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Україна отримає систему Patriot в межах нового пакету військової допомоги зі США. Це стане важливим кроком для допомоги українським військовим у захисті енергетичної інфраструктури від атак РФ.

Про це повідомили у Білому домі.

Напередодні візиту президента України Володимира Зеленського, США підтвердили, що нададуть Україні систему Patriot. Вона буде в новому пакеті допомоги на майже 2 мільярди доларів, про який має оголосити президент США Джо Байден вже 21 січня.

"Він (новий пакет допомоги, – ред.) міститиме дуже важливу нову здатність: ракетну батарею Patriot, яка стане критично важливим активом для захисту українського народу від варварських нападів Росії на критичну інфраструктуру України", – зазначили у Білому домі.

Важливим нюансом є те, що для використання цієї системи, США навчатиме українських військових, як керувати батареєю ракет Patriot.

"Це займе деякий час, але українські війська повернуться до своєї країни, щоб керувати цією батареєю", – пояснили у Білому домі.

Крім того, в адміністрації Байдена пообіцяли продовжити надавати пріоритет іншим формам підтримки протиповітряної оборони, включаючи NASAMS, HAWK, "Стінгери" та обладнання для боротьби з БПЛА.

За даними CNN, США передадуть Україні Patriot вже цього тижня.

Чому система Patriot важлива для України

Американський зенітний ракетний комплекс Patriot має такі особливості:

  • здатний збивати не тільки крилаті, а й балістичні ракети;
  • максимальна дальність перехоплення мети – 80 км, мінімальна – 3 км;
  • максимальна висота перехоплення мети – 24 км, мінімальна – 0,06 км;
  • одночасно може обстрілювати до 8 цілей.

Візит Зеленського до США

Зранку 21 грудня президент України Володимир Зеленський підтвердив інформацію ЗМІ щодо того, що він вирушив на зустріч із президентом США Джо Байденом. Він анонсував, що обговорить з американським лідером подальшу співпрацю та виступить в Конгресі.

"Вирушив до США задля зміцнення стійкості й обороноздатності України. Зокрема, із Джо Байденом обговоримо співпрацю України та США. Також виступлю в Конгресі та проведу низку двосторонніх зустрічей", – повідомив президент.

Це перший візит Зеленського за кордон з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року.

Раніше ми писали, що США готові допомагати економіці України на $1,5 млрд щомісяця. Також в уряді спрогнозували, чи може Росія вдарити по енергетичних об'єктах, щоб залишити українців без світла у Новий рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.