Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна отримала САУ Caesar від Данії: скільки коштує зброя, яка нищитиме ворога

Самохідні артустановки Caesar вже перебувають на території України та несуть бойове чергування

Фото: скрін, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Данія передала Україні артилерійські установки Caesar

Фото: скрін, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Данія передала Україні всі наявні на озброєнні артилерійські установки Caesar. Їх вже почали використовувати у війні проти Росії.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков на пресконференції.

Ще в лютому поточного року уряд Данії заявив про відправку всіх своїх САУ, яких налічувалося 19 штук. Тепер вони прибули в Україну та почали нести бойове чергування. За словами Резнікова, велися перемовини по непростому проєкту, але вже станом на кінець квітня всі обіцяні Caesar французького виробництва заїхали на нашу територію.

"Ще в серпні ми почали один проєкт з Королівством Данія про можливість отримання артилерійських систем. Данія свого часу замовила для своїх збройних сил Caesar. От вам рівень взаємодії", – уточнив міністр оборони.

Ці установки коштують недешево. Вартість відрізняється залежно від комплектації чи наявності додаткових опцій. У 2015 році виробництво одної САУ коштувала близько 5,2 млн доларів. За два роки вдалося оптимізувати процес і зменшити ціну до 2,9 млн доларів. Загалом саме такий розліт вартості однієї установки, з огляду на оснащення.

 | Фото: YouTube
 | Фото: YouTube

Артустановка Caesar від Данії вже в Україні

Фото: YouTube

Артустановка Caesar від Данії вже в Україні

Фото: YouTube

Що може Caesar в умовах війни

Серійне виробництво розпочалося у 2007 році. Система використовує боєприпаси калібру 155 мм, її вага – близько 18,5 тонн. Корпус довжиною 10,5 метрів, а гармата сягає 10 метрів завдовжки. Висота САУ – 3,26 м, ширина – 2,55 м. Ці габарити зробили Caesar важкоатлетом у своїй ніші.

Установка пересувається зі швидкістю 80 кілометрів на годину, якщо місцевість перетята – 50 км/год. За хвилину гармата випускає 6 боєприпасів, всього система зберігає 18 снарядів. Зауважимо, це більш легка версія Caesar, існує також артустановка вагою 32 тонни й довжиною 12,3 м. Її колісна база (відстань між передньою та задньою віссю) – 8 на 8. У попередника ця характеристика становить 6 на 6.

Всередині поміщається 5 осіб. Завдяки броньованому захисту, кулі калібру до 7,62 мм не можуть нашкодити людям. Для більшого комфорту передбачено кондиціювання повітря. Тепер найважливіше – бойові можливості. САУ має відносно велику дальність стрільби – до 50 км. Може автоматично наводити гармату завдяки системі "Сігма-30".

Caesar дозволяє використовувати різні снаряди, в тому числі касетні, димові, протитанкові, освітлювальні, активно-реактивні, уламково-фугасні. Військовим не потрібно витрачати час на подачу боєприпасів, оскільки установка забезпечена автоматичною системою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки отримала Україна ЗРК Avenger та які цілі тепер може збивати. Також ми повідомляли про картонні БПЛА на озброєнні ЗСУ, розповідали, яка ціна Corvo PPDS та чим вони допомагають армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.