Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безробітні українці в Польщі можуть отримувати грошову допомогу – за яких умов

Українці, які не працевлаштовані в Польщі, можуть отримати допомогу від держави, однак розраховувати на таку виплату усім не варто

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці в Польщі можуть отримати грошову допомогу по безробіттю

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці в Польщі можуть отримати фінансову допомогу по безробіттю, якщо в них виникли труднощі з пошуком роботи, однак не всім варто розраховувати на таку виплату.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто може отримати таку допомогу та що для цього потрібно.

Виплати по безробіттю

Щоб оформити таку допомогу, необхідно прийти до районного центру зайнятості та зареєструватися, але це не дає підстави для отримання виплат по безробіттю для усіх. Лише ті українці, які оформили PESEL, можуть отримати повний доступ до всіх виплат на тих самих правах, що й громадяни Польщі. Однак для цього необхідно пропрацювати щонайменше рік протягом 18 місяців до реєстрації.

Виплачують допомогу по безробіттю протягом пів року, інколи рік, розмір виплат залежить від трудового стажу. Тобто, якщо людина відпрацювала від 5 до 20 років, то вона може розраховувати на стандартну ставку – 1 240,80 злотих (10 243 гривень), що становить 100% від окладу. Така сума виплачується протягом перших трьох місяців.

Відповідно, українці, які пропрацювали менш як п'ять років, отримують 80%, а ті в кого трудовий стаж становить більше ніж 20 років можуть розраховувати на 120% від своєї зарплати.

Також безробітні українці, які зареєструвалися у центрі зайнятості в Польщі, мають право на такі послуги:

  • безоплатне медичне страхування із 2023 року;
  • інтервенційні або громадські роботи, чи інші можливості компенсувати зайнятість;
  • професійне навчання чи перекваліфікація;
  • співфінансування на відкриття бізнесу;
  • матеріальна допомога на дитину до 7 років або іншу особу, яка перебуває на утриманні.

Які вакансії в Польщі пропонують українцям

Українцям без знання польської мови пропонують роботу у галузі логістики та e-commerce. Йдеться про роботу з комплектацією замовлень та на складах. Ще п ропонують фізичну роботу на заводах автопрому з виготовлення деталей та аксесуарів для авто, на підприємствах харчової та переробної промисловості. Також затребувані висококваліфіковані технічні спеціалісти – оператори машин та слюсарі.

При цьому самі поляки хочуть працевлаштуватися у країнах Західної Європи. З початку року до рекрутерів, які пропонують роботу за кордоном, звернулися понад 340 тисяч громадян Польщі. Вони найчастіше обирають для роботи такі країни як Велика Британія та Німеччина.

Раніше ми розповідали, яку важливу пільгу зможуть отримати українські біженці в США. Також ми писали, яка європейська країна з грудня збільшить виплати українцям. Більше про українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.