Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні заборонили популярний алкоголь – про який напій можна забути

Частина напоїв з назвою Cognac досі імпортувалася з третіх країн, але не відповідала технічним умовам

Колаж: Pro Гроші

Імпорт неоригінального коньяка в Україну заборонили

Колаж: Pro Гроші

З 1 листопада 2022 року в Україні заборонено продавати алкогольні вироби під етикетками "Cognac/Коньяк", якщо така продукція не відповідає оригінальній технології виробництва.

Деталі повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

На початку вересня 2017 року в рамках асоціації Україна-ЄС набула чинності угода щодо захисту певних географічних зазначень на території нашої держави. Йдеться про назву якогось об'єкта, яка використовується для позначення товару з особливими властивостями, характерними виключно або переважно для цього об'єкта.

24 січня 2022 року в Україні ухвалили нормативні акти, які передбачають захист найменування "Cognac/Коньяк". Це означає, що виробники-постачальники, які використовують цю назву на своїй продукції, зобов’язані створювати алкогольний напій суто за конкретними технологіями, які визначають оригінальність напою.

Проте досі відбувався імпорт частини продукції з третіх країн. Зрозуміло, вона підпадала під офіційну заборону, оскільки не відповідала технічним умовам виробництва. Зауважимо, до оригінальних належать лише продукти, що походять з регіону Нова Аквітанія у Франції.

Отже, ще дев’ять місяців тому, після включення найменування Cognac до митного реєстру, що є обов'язковою умовою для введення в дію захисту ГЗ на території України, імпортерам встановили перехідний період, за який вони зобов’язувалися змінити етикетки на своїй продукції. Цей час сплинув 31 жовтня, отже, починаючи з 1 листопада, продаж алкогольних напоїв, вироблених у третіх країнах із недотриманням технічних умов виготовлення справжнього коньяку, заборонено.

Відповідальність за дотримання заборони

Стежити за захистом ГЗ Cognac буде Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості "Укрвинпром" спільно з Національним міжпрофесійним бюро коньяку. На них покладені обов’язки вживати необхідні заходи проти продукції, імпортованої та представленої під цим найменуванням, якщо вона не відповідає встановленим технічним умовам.

Звісно, через зменшення пропозиції на ринку прогнозується підвищення ціни на алкоголь. А в період новорічно-різдвяних свят, коли попит збільшиться, напої також різко виростуть у вартості. Зауважимо, що за даними Державної податкової служби тільки у серпні поточного року держбюджет отримав 800 млн гривень від акцизного податку з виробництва та імпорту алкогольних напоїв.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які ціни пропонують Київстар, Lifecell та Vodafone. Також ми повідомляли, що в Україні продають копійку за 34 тисячі гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.