Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тюрми для "еліти": що хочуть запровадити для ув'язнених в Україні

За допомогою платної послуги ув'язнення виправна система зможе заробляти кошти на ремонт інших камер

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть створити платні камери у в'язницях

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ще кілька років тому в'язниці в Україні активно розпродавали, однак зараз ця тенденція дещо змінилася. В країні хочуть побудувати більше в'язниць, які мають бути комфортнішими, ніж ті пенітенціарні заклади, які є зараз, оскільки вони не відповідають європейським стандартам.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Які в'язниці хочуть створити в Україні

За словами міністра юстиції, ті умови в слідчих ізоляторах, які зараз є в Україні, не відповідають на 100% європейським стандартам. Тому потрібно будувати нові в'язниці.

"Враховуючи активізацію правоохоронців, до слідчих ізоляторів потрапляє все більше й більше "еліти". Нам потрібні нові установи та приміщення", – зазначив Денис Малюська.

Міністр юстиції пояснив, що виправна система зможе заробляти на платних камерах, які замовлятимуть "VIP-клієнти", адже вони хочуть перебувати у в'язниці з комфортом. Ба більше, в Україні вже проводили подібний експеримент з платними камерами, який виявився вдалим.

"Наприклад, у Києві добове перебування в таких камерах коштує 2 000 гривень й на них був попит. Таким чином СІЗО змогли заробити якісь суми грошей на ремонти інших камер у своїх закладах та приведення їх у більш пристойний вигляд", – пояснив голова Мін'юсту.

Тому, оскільки українські виправні установи не відповідають європейським стандартам, з'явилася ідея будівництва в'язниць нового зразка, в яких ув'язнених утримуватимуть у комфортніших умовах. Для перебування в таких камерах потрібно буде заплатити зазначену суму, а зробити це зможуть як ув'язнені, так і інші особи за них.

Яке незвичне правило запровадили для ув'язнених

Ув'язнені, які будуть не просто відбувати покарання, а й дбатимуть про свій саморозвиток, зможуть швидше вийти на свободу. Автори відповідного законопроєкту пояснили, що за допомогою читання спеціально підібраної літератури вони хочуть сформувати у них:

  • духовні цінності;
  • моральні цінності;
  • цілі, які будуть спрямовані на виправлення.

За кожну прочитану в'язнем книжку строк покарання зменшуватиметься на три доби. Однак, щоб підтвердити, чи дійсно книжка була прочитана, увʼязнений складатиме іспит, а зменшувати строк відбування покарання буде суд.

Раніше ми розповідали, що депутатам і суддям можуть "обрізати" джерела доходу. Також ми писали, як онлайн можна отримати судове рішення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.