Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Туреччина стала найбільшим покупцем краденого українського вугілля – що відомо

Розбирались, яким чином вугілля із окупованих територій України потрапило до Туреччини

Фото: Pexels. Коллаж: Pro Гроші.

Туреччина купувала вугілля з окупованих українських територій

Фото: Pexels. Коллаж: Pro Гроші.

Туреччина купувала вугілля, яке було викрадено Росією на окупованих українських територіях. Хоча вона є членом НАТО, Анкара не обмежувала торгівлю з Російською Федерацією та з непідконтрольними Україні територіями.

Про це пише Reuters.

Що відомо про закупівлю вугілля

Після початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року Туреччина підтримала Україну у боротьбі з агресором, а також неодноразово наголошувала, що визнає територіальну цілісність України. Також завдяки Анкарі став можливий експорт українського зерна Чорним морем.

Втім, згідно з даними російської митниці, у період з лютого по липень 2023 року до Туреччини було поставлено близько 160 тис. тонн вугілля з окупованих територій України. Виробники, що були зазначені у митних даних, підтвердили, що у вказаний період вони постачали вугілля з території Донецької та Луганської областей.

Туреччина стала найбільшим імпортером з даних регіонів. За даними статистики, на неї припало близько 95% постачань від щонайменше десяти виробників з лютого по липень 2023 року.

Згідно з базою даних російських компаній "Спарк", продавці вугілля зареєстровані в Росії та на непідконтрольних Україні територіях. А покупцями стали компанії, що зареєстровані у Гонконгу, ОАЕ та офшорних юрисдикціях, включно з Беліз та Британськими Віргінськими островами. Проте турецьких компаній в списку не було. Таким чином кінцевих бенефіціарів встановити не вдалося.

21 лютого 2022 року США запровадили санкції, що забороняють імпорт чи експорт США з окупованих територій України. Згодом до них долучився Європейський Союз, який заборонив імпорт з так званих "ДНР" та "ЛНР". Проте, Туреччина подібних обмежень не запроваджувала, тому Сполучені Штати запровадили санкції проти турецьких компаній, які, на їх думку, підтримують Росію у війні з Україною.

Путін хоче створити майданчики для продажу газу у країни Європи

Після зустрічі Володимира Путіна і президента Туреччини Реджепа Ердогана, яка відбулася на саміті Наради щодо взаємодії та заходів довіри в Азії, вони обговорили питання продажу газу в Європейський Союз.

Раніше Путін оголошував ідею зробити з Туреччини так званий "газовий хаб", що передбачає формування на території країни мережі для продажу газу у Європу. Завдяки цьому Анкара була б не тільки посередником у транспортуванні, але і могла б, в певному сенсі, диктувати ціну на блакитне паливо.

Нагадаємо, раніше ми писали як українці можуть отримати гроші на дрова та вугілля, а також, як компанія Adelon під час війни не залишила без вугілля Європу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.