Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Трудові відносини під час війни: про які права на роботі знають далеко не всі

Питання трудових відносин дуже гостро стоять в зонах активних бойових дій, де часто роботодавці порушують права співробітників

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Роботодавець не може змушувати працівника звільнитися чи піти у відпустку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Якщо роботодавець не може забезпечити своїх підлеглих безпечними умовами праці чи взагалі посадовими обов’язками через перебування в зоні активних бойових дій, йому треба слідувати кільком варіантам виходу зі ситуації.

Про це розповіли фахівці у сфері трудового права.

Звільнити працівника чи відправити його у відпустку без збереження заробітної плати на підприємстві, яке розташоване в небезпечних регіонах, можна тільки після отримання згоди з його боку. Тобто роботодавець не має права змушувати підлеглого написати заяву на звільнення або погодитися на вимушений відпочинок. Втім експерти зазначили, що подібні випадки трапляються доволі часто на територіях активних воєнних дій.

Річ у тім, що на підприємствах може не бути роботи чи вона супроводжується негативними наслідками для здоров’я і життя. Тож керівники вдаються до крайніх варіантів і просто звільняють персонал. Але ж існують інші способи організації діяльності, наприклад:

  • відправити співробітників на дистанційну чи надомну роботу, якщо такий формат підходить під специфіку роботи;
  • узгодити з персоналом надання відпусток;
  • оголосити простій в роботі та оплачувати цей період у розмірі як мінімум 2/3 тарифної ставки (посадового окладу);
  • призупинити дію трудового договору, але не довше, ніж триватиме воєнний стан.

Якщо керівник таки наполягає на звільненні чи відпустці без збереження заробітної плати, працівник може повідомити про неправомірні дії Державну службу України з питань праці або профспілки. Там допоможуть розв'язати проблему шляхом проведення конструктивного діалогу з роботодавцем.

Водночас нагадаємо, що на деяких підприємствах робітникам можуть відмовити у наданні щорічної відпустки. Відповідно до статті 12 Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" терміни відпочинку працівників керівник встановлює на власний розсуд, якщо компанія має критичне значення для функціонування економіки чи інших сфер. Всі невикористані відпустки співробітники можуть взяти після скасування або припинення воєнного стану.

Відпустки для військових

Українські захисники теж мають право на відпочинок. Його надають за чотирьох умов:

  • настання терміну щорічної основної відпустки (не більше 10 днів без часу на проїзд);
  • необхідність за сімейними обставинами (не більше 10 днів);
  • у зв’язку з пологами та доглядом за дитиною до досягнення трирічного віку;
  • через хворобу або для лікування після тяжкого поранення.

Щоб отримати відпустку, треба написати рапорт командиру військової частини та долучити відповідні підтверджувальні документи (наприклад, про народження дитини, лікування близьких родичів тощо). Після схвалення ви отримаєте витяг з наказу, де зазначають вид відпустки й термін.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто може отримати компенсацію за втрачений відпочинок. Також ми повідомляли, що в Україні розширили перелік осіб, за яких роботодавці можуть отримати компенсацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.