Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Третій випадок в історії: що відомо про лауреатку Нобелівської премії з економіки

9 жовтня премію присудили Клаудії Голдін, а в інші дні – вченим в області фізики, хімії, медицини та літератури

Фото: The Nobel Prize/X. Колаж: Pro Гроші

Клаудія Голдін стала лауреаткою Нобелівської премії з економіки

Фото: The Nobel Prize/X. Колаж: Pro Гроші

9 жовтня стало відомо ім’я лауреата премії Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля 2023 року. Переможницею стала американка Клаудія Голдін, яка зробила вагомий внесок у розуміння результатів ринку праці жінок.

Про це повідомила пресслужба Фонду Нобеля.

Що відомо про економістку

Клаудія Голдін народилася в Нью-Йорку у 1946 році. Завдяки вичерпним науковим доробкам змогла стати однією з найвпливовіших жінок-економістів у світі. Серед її регалій – професорство в Гарвардському університеті та діяльність у Національному бюро економічних досліджень. Плюс Клаудія стала доктором філософії у віці 26 років.

Премія від Шведського центрального банку з економічних наук стала достойною нагородою за якісне, ґрунтовне дослідження у галузі заробітків жінок та взагалі їх участі на ринку праці протягом століть. У звіті Клаудія Голдін розкрила причини та джерела гендерного розриву і відчутної різниці між зарплатами.

Для висвітлення думок та аргументації науковиця підняла архіви та зібрала дані за понад 200 років. Висновки роботи стосуються:

  • революційних змін стосовно рівня доходу чоловіків і жінок;
  • факторів, що впливають на можливості жінок на ринку праці;
  • затребуваності їхньої роботи порівняно з чоловічою;
  • обмеженості такими факторами як шлюб і відповідальність за сім’ю.

Нагадаємо, за весь час існування Нобелівської премії з економіки (з 1969 року) лише 2 жінки стали лауреатами та були нагородженні. Тоді як кількість переможців серед чоловіків сягає 84. Зокрема минулого року одразу троє американських науковців отримали заслужену премію за дослідження банків і фінансових криз.

Як виникла премія Шведського центрального банку

Загалом її не можна вважати "нобелівською" на всі 100%, оскільки сам Альфред Нобель не включив економіку у заповіт 1895 року (всього є 5 оригінальних премій). Засновником став безпосередньо Шведський центральний банк, коли в 1968 році відзначав своє 300-річчя.

Але присудження відбувається за традиційними для Нобелівської премії принципами. Переможця обирає Шведська королівська академія наук, пошук кандидатів також нічим не відрізняється. Лауреати отримують золоту медаль, диплом і призову винагороду в розмірі 11 млн шведських крон (орієнтовно 1 млн доларів).

Першими власниками премії стали нідерландські вчені, які створили та почали застосовувати динамічні моделі до аналізу економічних процесів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки у 2023 році отримають переможці премії Шевченка. Також ми повідомляли, що Зеленський отримав нове звання "Людини року" і розповідали, хто і за що нагородив президента.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.