Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як забезпечити себе на все життя: найкращий спосіб накопичити на старість

Ви можете вже зараз починати дбати про свою майбутню пенсію, аби потім не було запізно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Який найкращий спосіб накопичити собі на пенсію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсія – це найдовша відпустка у вашому житті. Тому, щоб гідно її провести, потрібно заздалегідь про це подбати.

Найкращий спосіб накопичити на пенсію

Все залежить від того, скільки ви можете відкладати. Якщо є можливість відкладати лише 1 000 гривень на місяць, то можна дивитися на такі інструменти як Державні пенсійні фонди або накопичувальне страхування життя.

Але, якщо ви можете виділити зі свого бюджету, наприклад, 100 доларів на місяць або 1 000 доларів на рік, то краще розглядати іноземні світові акції. Таким чином можна інвестувати на фондовому ринку через американського брокера.

Тобто, ви інвестуєте, заробляєте гроші й таким чином відкладаєте собі на пенсію. Це дуже поширена практика в США та Європі, там люди багато років вкладають гроші в акції, облігації й потім знімають зі свого рахунку накопичену пенсію. Це вважається приватною пенсією, адже держава до цих заощаджень не має жодного відношення.

Мотивація накопичення

Здебільшого мотивація накопичити та зберегти ці гроші до пенсії – у нашому мозку. Тобто, хтось може дивитися на сучасних українських пенсіонерів, які навіть не живуть, а виживають на 100 доларів на місяць, та мотивувати себе на забезпечену старість.

А в когось думки побудовані на позитивній мотивації, наприклад: "Я хочу мати 2 000 доларів на місяць та подорожувати". Такі люди налаштовані накопичувати задля комфортної та щасливої старості. Тому краще починати накопичувати не від негативної мотивації, а від того, як би ви хотіли прожити найдовшу відпустку свого життя.

Щодо того, коли потрібно починати відкладати на пенсію, то чим раніше ви почнете це робити, тим буде краще. Наприклад, набагато легше почати відкладати у 25 років, але як показує практика, українці починають замислюватися та робити перші кроки десь у 30-40 років. Тому, щоб забезпечити собі старість, про яку ви мрієте, подбайте про це заздалегідь.

Раніше ми розповідали, яку роботу в Україні пропонують пенсіонерам. Також ми писали, чи чекати пенсіонерам підвищення виплат у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.