Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тисячі гривень за одну монету: як розпізнати цінний екземпляр (фото)

Тираж таких монет невідомий, знайти їх в обігу теж важко, водночас нумізмати готові віддати за екземпляр до 10 тисяч гривень

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

10 копійок 2011 року можуть коштувати до 9 тисяч гривень

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українці користуються звичайною 10-копійчаною обіговою монетою 2011 року виготовлення. Вона не коштує більше свого номіналу і не є цінною для колекціонерів. Але є ще одна версія 10 копійок 2011 року, яку дуже важко знайти в обігу та яка коштує кілька тисяч гривень.

Про це йдеться на порталі "Монети-ягідки".

Відома всім монета – жовтого кольору, тобто виготовлена з алюмінієвої бронзи. Її різновид – 2ИВм. Нею українці розплачуються в магазині, отримують решту і тримають в гаманці. А коштовна копійка створена з немагнітної сталі (білий метал): вона не жовта, а срібляста, хоч названа таким самим різновидом.

Невідомо, скільки вдалося викарбувати цих монет і навіщо їх взагалі виготовили, якщо не планували випускати в обіг. Нумізмати припускають, що Національний банк підбирав новий метал для 10 копійок, щоб зменшити витрати на виробництво. Так і з’явилися сріблясті монети, за які колекціонери готові заплатити в середньому 7-9 тисяч гривень.

Монета з немагнітної сталі за 7-9 тисяч грн
Монета з немагнітної сталі за 7-9 тисяч грн
Фото: Violity

Інколи екземпляри можна знайти на онлайн-аукціонах, але частіше там продають ще один варіант 10 копійок, третій та останній з існуючих. Йдеться про колекційні монети для сувенірних наборів, які створили з нагоди 20-річчя НБУ. Тираж становить лише 5 000 шт., в обігу знайти неможливо, зате можна купити в магазині нумізматичної продукції Нацбанку чи на аукціоні.

Монета за 10 тисяч гривень

В Інтернеті періодично з’являються оголошення про продаж рідкісних монет з характерними особливостями, які цікавлять колекціонерів. Нещодавно нового власника знайшла 5-копійчана монета 1992 року випуску, за неї заплатили 11 111 грн. Ціна обумовлена різновидом і нюансами карбування:

  • рідкісний штамп – 1.1.ААк;
  • матеріал – немагнітна сталь;
  • заготовки – італійські 200 лір;
  • крупна насічка на гурті;
  • середній зуб тризуба потовщений і загострений у верхній частині;
  • одиниця дати має хвостик;
  • гроно №2 у формі прямокутного трикутника;
  • зерна на аверсі окреслені хвостами;
  • верхівка дубового листа зліва пряма, а справа ступінчаста.

До речі, дехто намагається продати монети за великі гроші, яких вони насправді не варті. На онлайн-аукціоні користувач опублікував оголошення про продаж монети номіналом 10 копійок 1992 року виготовлення за 25 тисяч гривень. Вона мала незначне потемніння латуні, але без дефектів. Екземпляр мав характерні особливості, а саме потовщений середній зуб тризубця на аверсі, дрібну насічку та прямокутний трикутник грона на реверсі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що монета може коштувати 1 млн гривень та розповідав, який вигляд має копійка за такі гроші. Також ми повідомляли, яку монету готові купити майже за 100 тисяч грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.