Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Теракт на Каховській ГЕС: чи загрожуватиме українцям дефіцит продуктів

За словами заступник міністра аграрної політики та продовольства, Україна втратить частину врожаю через катастрофу на Каховській ГЕС. Розповідаємо, що буде з врожаєм у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Теракт на Каховській ГЕС вплине на майбутній врожай, але не критично

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Підрив греблі Каховської ГЕС негативно вплине на майбутній урожай зернових в Україні. Втім, ці втрати не стануть катастрофічними для населення – українці не відчують дефіциту продукції.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головань.

За його словами, ще у 2022 році, коли Росії вдалося окупувати частину українських земель, фермерам вдалося переорієнтуватися. Тому терористичний акт на Каховській ГЕС не матиме серйозних наслідків.

"Зокрема, інші регіони перебрали на себе значний обсяг виробництва, особливо овочевого", – розповів Головань.

Заступник міністра визнав, що руйнування греблі призведе до того, що Україна у 2023 році втратить частину урожаю зернових. Але втрати не назвати критичними.

"Так, ми втратимо певний обсяг зернових, але основна частина зрошувальних земель на півдні знаходиться на лівобережжі Дніпра. Правобережні ж території є так званою сірою зоною. Фермери й так небагато там вирощували, тому що там постійно то "прильоти", то бойові дії. Тому гірше, ніж торік, у цьому році там точно не буде", – підкреслив він.

Урожай яких культур втратить Україна

Нещодавно перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький розповідав, що на угіддях, які опинилися під водою після руйнування дамби, фермери вирощували два блоки продукції:

  • перший – овочеві та баштанні культури;
  • другий – зернові та олійні культури (соя, кукурудза, соняшник, пшениця).

"Без джерела водопостачання неможливо вести мову про вирощування продукції овочівництва. Вирощування зернових та олійних культур відбудеться за екстенсивною моделлю з низькою врожайністю", – зазначив Висоцький.

За його словами, наразі неможливо оцінити збитки, яких зазнала лівобережна частина Херсонської області внаслідок підриву Каховської ГЕС. Відомо лише, що там зберігалось декількох сотень тисяч тонн зернових. На правобережжі втрачено понад 100 тис. тонн врожаю.

Що сталося на Херсонщині

Вночі 6 червня росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС. Через потужний вибух сталося неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – українська влада розпочала масову екстрену евакуацію жителів Херсонської області, адже вода може затопити 80 населених пунктів.

Так, співробітники поліції та рятувальники проводили роботи на правобережній частині області, також частково евакуювали населення міста Херсон та острова Корабел.

Раніше ми писали про грошову допомогу, яку виплачуватимуть жителям Херсонської області. Також ми розповідали, що загрожує українській екології після теракту на Каховській ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.