Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Танки Merkava можуть опинитися в Україні: скільки коштують і на що здатні (фото)

Україна може отримати танки від Ізраїлю, які ніколи не постачалися на експорт, але мають хороші відгуки від воєнних експертів

Фото: скрін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Танк Merkava, який Ізраїль може продати Україні

Фото: скрін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ізраїль планує продати кілька сотень танків Merkava Mark 2 і 3 виробництва 1990-х років двом країнам Європи. Не уточнюється достовірно, яким саме, але іноземні джерела стверджують, що мова про Польщу та Україну.

Про це повідомило видання Walla, посилаючись на слова польських військових експертів.

Наразі тривають перемовини щодо постачання, але вони нібито перебувають на межі остаточного підписання. Сума угоди в разі схвалення становитиме кілька десятків мільйонів доларів за всі танки.

"Є можливість удосконалення танків в Ізраїлі або в партнерстві з польською оборонною промисловістю", – зауважив польський експерт.

Як уточнили співрозмовники видання, ізраїльський уряд піддався тиску Америки щодо допомоги Україні, хоч довгий час намагався "підтримувати стабільні відносини з Москвою". Адже раніше танки Merkava ніколи не йшли на експорт, а тепер мова йде про продаж 200 бойових машин.

Відгуки про них дуже схвальні, особливо про третю модернізацію. Merkava Mk 2 створили у 1983 році, експлуатація припинилася у 2016 році. Ця модель оснащена 105-мм гарматою та 60-мм мінометом, має розвинену систему управління вогнем із метеорологічними сенсорами та тепловізійним каналом.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Ізраїльський флагман Merkava

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Ізраїльський флагман Merkava

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Ізраїльський флагман Merkava

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Ізраїльський флагман Merkava

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Що стосується версії Mk 3, її виготовлення зупинилося у 2003 році. Модернізація трохи краща за попередника: 120-мм гармата, оновлені електронні системи, модифікована трансмісія. Але попри бойову міць, танки перебувають на збереженні та не використовуються.

Щодо вартості, то станом на 2014 рік ціна продажу в інші країни танків Merkava становила 4,5 млн доларів. Поставка в Армію оборони Ізраїлю обходилась у 3,5 млн за танк.

Скільки коштує постріл з Patriot

Україна отримала від Америки ЗРК Patriot, який може збивати літаки та вертольоти, балістичні та крилаті ракети, безпілотні літальні апарати тощо. Водночас один постріл коштує недешево. Установка обладнана ракетами MIM-104, що вражають ворожі цілі в радіусі до 160 км.

Щоб здійснити один постріл з Patriot, потрібно витратити 3 млн доларів. Для порівняння, ціна одного снаряду С-300, якими російські окупанти часто обстрілюють Україну, – 2 млн доларів. Водночас такі ракети як Х-101, Х-555 та Х-47 "Кинжал" обходяться РФ більш як в 10 млн доларів кожна. Але їх ефективно збивають американські комплекси.

ЗРК Patriot на озброєнні Німеччини
ЗРК Patriot на озброєнні Німеччини
Фото: Міноборони ФРН

Раніше сайт Pro Гроші писав, що можуть високоточні ракети Hydra 70 та скільки коштують. Також ми повідомляли, що ЗРК Skynex допоможуть закрити небо над Україною та розповідали, яка ціна систем ППО від Німеччини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.