Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Супермаркети дурять українців перед Великоднем – як не потрапити "на гачок"

Екпертка радить придивлятись до маркування та зовнішнього вигляду обраних вами продуктів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як перевірити продукти на якість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Напередодні Великодня в супермаркетах українцям пропонують фальсифіковані та неякісні товари. Варто знати, на що звертати увагу, аби не попастися "на гачок" та не придбати продукти, які вдома доведеться викинути в смітник.

Про це розповіла Лариса Баль-Прилипко, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП).

На що варто звертати увагу

У першу чергу, варто уважно придивлятися до маркування та зовнішнього вигляду обраної продукції. Слід звертати особливу увагу на яйця, м’ясо, рибу та борошно.

Обов’язково, якщо купуєте борошно, перевіряйте, аби упаковка була неушкодженою, тому що в неї можуть потрапити шкідники, які псують продукт.

"Яйця, м'ясо, риба та всякі інші продукти, які ми готуємо на стіл, – потрібно ретельно до них ставитися. Треба обов'язково оглядати маркування продукції. Якщо ми купуємо яйця зараз і вони свіжі (із червоним маркуванням), то їм у межах 7 днів. А коли ми купуємо м'ясо і воно запаковане, то така продукція потребує обов'язкового зберігання в холодильнику. Якщо це не під вакуумом кусок м'яса, а просто в пакеті, то термін зберігання в холодильнику за температури +4...+6 – 3-4 дні. Якщо ви просто купили свіже м'ясо і вам потрібно його зберегти 2 тижні, то краще запакувати його і покласти в морозилку окремо, щоб не було запахів", – сказала експертка.

Як зміняться ціни на яйця напередодні Великодня

Ми вже писали про те, що українцям не варто очікувати зниження цін на яйця найближчим часом, адже наближається Великдень. Втім, значного подорожчання яєць перед святом не передбачається, розповіла аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин.

Вона пояснила, що під час Великодніх свят попит на яйця зростає максимально, тому продавці точно не знижуватимуть ціни на свій товар.

"Не варто очікувати, що ціни на яйця знизяться, оскільки Великодні свята — це період максимального попиту на продукт впродовж року", – розповіла вона.

Литвин також зазначила, що вартість яєць може й не змінитися до Великодня, або ж подорожчати, але не більше ніж на 10-15%.

"Усе таки впродовж вже тривалого часу маємо дуже високу ціну на яйця. Тому ще більше подорожчання "не пропустить" купівельна спроможність споживачів", – підкреслює Світлана Литвин.

Натомість вже після Великодня почнеться поступове зниження ціни, оскільки попит почне зменшуватися, а на ринку з'явиться більше пропозицій від домогосподарств (які в Україні виробляють близько половини всього обсягу яєць).

"Вже на початку літа яйця подешевшають на 30-35% від поточної ціни. Тобто, коштуватимуть 45-50 грн за десяток", – прогнозує аналітикиня.

Раніше сайт Pro Гроші аналізував, як змінилась вартість святкового набору продуктів. Крім того, ми зазначали, як змінились ціни на продукти під час війни та чого чекати далі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.