Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії в Україні – коли подавати документи на оформлення виплат

Розбиралися, коли громадянам варто звертатися за призначенням допомоги від держави на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Більшості українців виплати перераховують автоматично

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Субсидія на оплату комуналки призначається від місяця звернення по її призначення до дати закінчення опалювального сезону. Після цього більшості громадян виплати перераховують автоматично.

Про це нагадали в Мінсоцполітики.

Також, у відомстві уточнили, що українці можуть звернутися по житлову субсидію будь-якого місяця року. Вона розраховується на неопалювальний сезон – від 1 травня до 30 вересня, та опалювальний сезон – від 1 жовтня до 30 квітня.

"Після закінчення терміну отримання субсидії органи Пенсійного фонду України здійснюють самостійно її розрахунок на наступний період без звернень громадян (крім окремих категорій домогосподарств, зокрема ВПО). Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого й рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян. У разі звернення по призначення житлової субсидії протягом двох місяців від початку опалювального сезону вона призначається від початку такого сезону. А в разі звернення по призначення житлової субсидії протягом трьох місяців після підвищення тарифів субсидія призначається від місяця такого підвищення", – розповіли в міністерстві.

Що загрожує тим, хто має борги за комуналку

Адвокат Ростислав Кравець у коментарі Pro Гроші пояснив, що після відповідного рішення суду запит щодо стягнення боргу отримує виконавча служба. Далі вона намагається спочатку змусити власника житла добровільно погасити наявний борг. Якщо таким способом стягнути заборгованість не виходить, тоді рахунки споживача можуть заарештувати. У деяких випадках може бути вилучене нерухоме майно.

Однак у такому разі діють певні правила. Якщо стягувати заборгованість коштом нерухомості, то сума такого боргу має становити не менше 20 мінімальних заробітних плат (134 000 гривень). Якщо сума заборгованості менше, то стягувати її коштом нерухомості виконавчі служби не можуть, пояснив адвокат.

Адвокат також уточнив, що якщо це єдине житло споживача, то можуть бути прийняті й інші рішення щодо способів стягнення заборгованості. Наприклад, боржнику можуть накласти арешт на його банківські рахунки, аби обмежити використання власних коштів до моменту погашення боргу.

Раніше ми писали про те, чи нарахують субсидії власникам автівок і мотоциклів. Також ми розповідали, як правильно подати заяву на отримання субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.