Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Студентам вишів приготуватись: кого змусять відпрацьовувати безплатне навчання

Розповідаємо, яку реформу планує провести МОН та як це вплине на студентів бюджетної форми навчання

Фото: Pexels

Як реформа вищої освіти змінить життя студентів

Фото: Pexels

В Україні планують провести масштабну реформу в освітній сфері, особливо це стосується студентів, які здобувають вищу освіту. Критерії державного фінансування навчання студентів-бюджетників будуть переглянуті, а таких студентів зможуть відраховувати з вишів або переводити на контракт за відмову від роботи.

Про те, що зміниться після проведення реформи вищої освіти, розповідає редакція Pro Гроші.

Студентів, які здобувають освіту на бюджетній формі навчання, та отримали пропозицію від роботодавця, пропонують працевлаштовувати на обов'язковій основі, а вразі відмови — можуть позбавляти бюджетних місць. Обов'язок, щодо укладання договору, планують запровадити в новому законопроєкті Міністерства освіти та науки України.

Якщо реформа пройде, то у студентів буде один місяць з дня отримання пропозиції про роботу, щоб укласти договір, а після підписання — вони повинні будуть три роки виконувати обов'язки на цьому робочому місці. Таким чином планують реформування системи бюджетного фінансування навчання, а якщо студент відмовиться від пропозиції роботи, він може бути переведений на платну форму навчання або відрахований з вищого навчального закладу.

Чи можуть мобілізувати студентів

Студентів, які перебувають в академічній відпустці та вважаються придатними до військової служби можуть мобілізувати. Однак, як зазначають в МОН, якщо є інші підстави для відстрочки призову їх мобілізувати в армію не зможуть.

Відповідно, студенти, які перебувають в академічній відпустці та наразі не навчаються можуть бути призвані, а термін перебування в відпустці може бути продовжено, якщо це пов'язано з проходженням військової служби.

Мобілізація аспірантів

Ця категорія громадян, як і раніше, має право на отримання відстрочки від служби в українській армії, адже жодних змін, які свідчили б про те, що аспіранти підлягають мобілізації не відбулося. Але інколи трапляються випадки коли співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки намагаються обійти закон та пропонують підписати документи, через які втрачається право на відстрочку.

Саме тому, юристи радять звертатись до правоохоронних органів, якщо ви зіткнулися з незаконними діями працівників ТЦК та СП. Навіть якщо працівники поліції відреагують на таке звернення не належним чином, це допоможе зафіксувати випадок зловживання повноваженнями працівниками центрів комплектування.

Раніше ми писали, хто зі студентів не підлягає мобілізації в Україні, а також чому вступити на бюджет стане ще важче.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.