Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Страховий стаж: як дізнатися скільки років роботи зараховано

Розповідаємо, як можна дізнатися свій страховий стаж та які нюанси варто врахувати у 2024 році

Фото: Pexels

Перевірка страхового стажу

Фото: Pexels

Інформація про страховий стаж є важливою в різних ситуаціях, зокрема при розрахунку лікарняних, декретних, пенсій та інших соціальних виплат. Працівники України іноді можуть цікавитися, скільки стажу вони мають.

Про те, як дізнатись скільки страхового стажу має людина, пояснили в Пенсійному фоні України.

До страхового стажу, необхідного для розрахунку пенсії, зараховуються періоди, протягом яких особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

З моменту набрання чинності Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (з 1 січня 2004 року) до уваги беруться лише ті періоди, за які щомісяця сплачувалися страхові внески.

Страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється на основі даних з системи персоніфікованого обліку. Своєю чергою, за періоди до цієї дати обчислення здійснюється згідно з раніше чинним законодавством.

Також важливо зазначити, що для періоду з 1 січня 2016 року до страхового стажу включаються місяці, за які сплачувався єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Як дізнатися про свій страховий стаж

Щоб отримати інформацію про свій страховий стаж, необхідно надіслати до Пенсійного фонду України скановані копії трудової книжки та інші документи, що підтверджують вашу трудову діяльність. Вони будуть перевірені та оцифровані.

Після обробки вашого запиту дані про загальний страховий стаж з’являться у вашому особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України.

Для виходу на пенсію в цьому році потрібно мати від 15 до 31 року страхового стажу:

  1. Для осіб, які досягли 60-річного віку, вимога складає 31 рік.
  2. Для 63-річних — щонайменше 21 рік.
  3. Після 65 років, потрібно мати не менше 15 років стажу.

Оскільки умови виходу на пенсію залежать від тривалості страхового стажу, важливо вчасно отримати цю інформацію звернувшись до Пенсійного фонду України для перевірки своїх даних.

Раніше ми писали, як дізнатися розмір своєї майбутньої пенсії, а також які виплати отримують громадяни без достатньої кількості трудового стажу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.