Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія без стажу: які виплати отримують українців у 2024 році

Українська пенсійна система має чіткі вимоги щодо стажу для виходу на пенсію, але що робити тим, хто не накопичив достатньо років роботи

Фото: Pexels

Соціальна пенсія

Фото: Pexels

Щоб отримати право на пенсію, українцям необхідно накопичити достатню кількість трудового стажу. Для кожної вікової категорії встановлено свої вимоги.

Про те, які виплати отримують громадяни без достатньої кількості трудового стажу, повідомили на порталі "Дія".

Зазвичай українці можуть вийти на пенсію, починаючи з 60 років. У 2024 році для цього необхідно мати щонайменше 31 рік стажу. Норми для виходу на пенсію в інших вікових категоріях:

  • у 63 роки мінімальний стаж повинен становити 21 рік;
  • у 65 років – не менше 15 років.

Варто зазначити, що ці показники актуальні тільки для 2024 року. У 2025 році мінімальні вимоги для виходу на пенсію в 60 і 63 роки зростуть.

Які виплати отримують українці без трудового стажу

Згідно з інформацією від "Дії", соціальну пенсію може отримати людина, яка досягла 65 років і не має необхідного стажу для виходу на пенсію.

Ця виплата надається лише тим, хто не має інших джерел доходу (наприклад, заробітної плати). Для отримання виплати необхідно звернутися до Пенсійного фонду України. На цей час щомісячна соціальна виплата становить 2 361 гривню.

Також варто зауважити, що пенсіонер має можливість докупити необхідний стаж.

Як дізнатись розмір своєї майбутньої пенсії

Пенсійний фонд пропонує кілька варіантів для попереднього обчислення пенсії. Одним із найзручніших є використання онлайн-інструменту "Пенсійний калькулятор". Цей сервіс дозволяє:

  1. Виконувати розрахунки в будь-який момент: ви можете скористатися калькулятором тоді, коли це стане необхідним.
  2. Враховувати всі необхідні дані для точності: калькулятор враховує ключові показники для отримання максимально точного результату.
  3. Отримати повну інформацію про свій страховий стаж і можливий вік виходу на пенсію: ви дізнаєтеся про свій стаж та орієнтовний час виходу на заслужений відпочинок.

Після проведення розрахунків автоматично формується протокол, у якому зазначено дані про можливе призначення пенсії або відмову, а також деталі вашого страхового стажу.

Раніше ми писали, яку допомогу на поховання можуть оформити українці, а також хто може розраховувати на додаткові виплати до пенсії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.