Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стаж збільшується, а пенсія ні: як нараховують виплати працюючим українцям

Розповідаємо, як розраховується пенсія для людей які продовжують працювати після призначення виплати за віком

Фото: Pexels

Доплати для пенсіонерів що працюють

Фото: Pexels

Громадяни України, яким призначено пенсію за віком, отримують заслужені щомісячні виплати від держави. Але інколи виникають ситуації, коли пенсіонер продовжує працювати декілька років, а розмір його пенсії не збільшується. При тому, що роботодавець продовжує сплачувати соціальний внесок у Пенсійний фонд.

У таких громадян виникає питання куди йдуть їх соціальні внески, якщо вони продовжують працювати. Про те, як відбувається нарахування пенсійних виплат в таких випадках, розповідає редакція Pro Гроші.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 24 лютого 2023 року №168, загальний розмір пенсійної виплати не може бути менше ніж 2 760 грн для осіб, віком від 70 років страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок.

Відповідно, у випадках коли розмір пенсії менший від вищевказаної суми — до пенсії встановлюється доплата, щоб розмір пенсії був не нижчим за 2760 гривень. Саме тому, можна виділити дві причини через які, пенсіонер який продовжує працювати, не помічає підвищення розміру виплати:

  • для обчислення пенсій працюючих громадян застосовується застарілий показник прожиткового мінімуму;
  • це пов'язано з низьким рівнем заробітної платні.

Нагадаємо, що пенсії та велика кількість інших соціальних виплат залежать від розміру прожиткового мінімуму. Зараз він складає 2093 гривні. Саме тому, якщо громадянин вийшов на пенсію, до прикладу у 2017 році, то розмір його пенсії прив'язується до прожиткового мінімуму 2017 року. Тоді він складав:

  • 1 247 гривень — в січні 2017 року;
  • 1 373 гривень — у грудні 2017 року.

А це означає, що для громадянина, який продовжив працювати після призначення пенсії за віком, розмір прожиткового мінімуму не переглядається. Його сучасний розмір буде підставлено в форму розрахунку тільки після звільнення.

А також, час який був відпрацьований після призначення пенсії, буде зарахований в загальний стаж, а це позитивно впливає на коефіцієнт стажу та розмір пенсії.

Суть солідарної пенсійної системи полягає в тому, що пенсійні внески громадян не йдуть на персональний рахунок людини, вони потрапляють до загального бюджету Пенсійного фонду, а звідти ідуть на виплату поточних пенсій всім нинішнім пенсіонерам.

Раніше ми писали, хто отримає надбавку до пенсії з 1 листопада, а також чому деякі категорії громадян можуть залишитись без пенсійних виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.