Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

США надасть Україні більше озброєння: сума та вміст нового пакету

У новому пакеті допомоги Україна отримає різноманітні види ударного та захисного озброєння

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Черговий транш ключатиме новітні системи протидії безпілотникам, а також безпосередньо дрони

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Сполучені Штати готуються зробити важливу заяву щодо підтримки України в її конфлікті з Росією. За словами двох американських офіційних осіб, буде ухвалено нове зобов'язання про надання Києву військової допомоги в розмірі 1,3 млрд доларів.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на свої джерела в уряді США.

Що увійде до нового оборонного пакета

Цей пакет озброєнь, який раніше не розголошували, міститиме різноманітні системи оборони, як-от засоби ППО, системи протидії безпілотним літальним апаратам, безпілотники, які вибухають, і боєприпаси.

Фінансування цієї допомоги здійснюється в рамках програми Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), яка дає змогу адміністрації президента Джо Байдена закуповувати зброю у промисловості замість того, щоб виснажувати запаси зброї в США. США планують придбати для Києва різні системи та боєприпаси, зокрема ракетну установку Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (VAMPIRE) компанії L3Harris Technologies, яка служить для протиповітряної оборони.

Крім того, до складу пакета входять два типи безпілотних боєприпасів. Це безпілотник Phoenix Ghost, вироблений приватною компанією AVEVEX, що базується в Каліфорнії, і Switchblade, що випускається компанією AeroVironment Inc. Крім того, Україна отримає значну кількість систем протидії безпілотним літальним апаратам австралійської компанії DroneShield Ltd., а також радари, сенсори та аналітичні системи.

Очікується, що Міністерство оборони США оголосить про надання Україні безпекової допомоги найближчим часом, що збігатиметься з віртуальним засіданням Контактної групи з питань оборони України. У ній візьмуть участь союзники, які підтримують Київ у його контрнаступі проти російських військ.

Важливо зазначити, що постачання зброї та систем залежить від наявності та термінів виробництва. Тому зміст і вартість пакета можуть змінитися до офіційного оголошення.

Скільки грошей отримала Україна від США в рамках USAI

У рамках програми USAI Пентагон уже надав Україні понад 10,8 млрд доларів у вигляді семи окремих траншів на надання допомоги в гарантуванні безпеки у 2023 фінансовому році. Майбутній пакет стане восьмим. У попередньому фінансовому році, що завершився 30 вересня 2022 р., США використали кошти USAI на суму 6,3 млрд доларів для закупівлі оборонного обладнання для України.

Скільки грошей отримала Україна від партнерів за період повномасштабного вторгнення

З початку повномасштабної війни Україна отримала 32,14 мільярда доларів США від міжнародних партнерів.

Загальний обсяг фінансування з початку 2023 року становить 26,5 млрд доларів або 970,3 млрд гривень за поточним курсом.

У цю суму входить не лише зовнішня міжнародна допомога, але й кошти, які були залучені через розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на суму 6,74 млрд доларів або 246 547 млн гривень.

Раніше ми пояснили, як українці зможуть отримати гроші від організації з США. Також ми зробили підбірку мемів про черговий удар України по Кримському мосту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.