Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сплата ЄСВ готівкою: чи є санкції для підприємців з банківськими рахунками

Розповідаємо, якими способами українці можуть сплачувати ЄСВ та чи передбачена відповідальність, якщо проводити платежі готівкою через банк

Фото: Pexels

ФОП сплачує ЄСВ готівкою

Фото: Pexels

Чинне законодавство не передбачає накладення відповідальності на ФОП, які, маючи банківський рахунок або єдиний рахунок, сплачують ЄСВ готівкою через банківські установи або поштові відділення.

Про те, чи караються ФОП за сплату єдиного внеску готівкою, навіть якщо у них відкритий банківський рахунок, розповіла Судово-юридична газета з посиланням на Головне управління ДПС в Одеській області.

Згідно з частиною сьомою статті 9 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", ЄСВ сплачується:

  • через безготівкові перекази з рахунку платника відкритого у банку;
  • через безготівкові перекази з рахунку платника в небанківському платіжному сервісі;
  • через перекази з рахунку платника на єдиний рахунок.

Платники, зазначені у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, зокрема фізичні особи-підприємці та незалежні професіонали, за відсутності банківського рахунку або єдиного рахунку, мають право сплачувати внески готівкою через банки або інші фінансові установи.

Таким чином, законодавство не накладає відповідальності на ФОП, які, маючи банківські або єдині рахунки, здійснюють готівкову оплату єдиного внеску через банки чи відділення зв’язку.

Що зміниться для ФОПів уже в наступному році

Зараз українські підприємці мають можливість не сплачувати єдиний соціальний внесок. Проте планується, що ця пільга буде скасована, і з 2025 року ЄСВ стане знову обов’язковим.

Для виконання положень бюджетної декларації на 2025-2027 роки щодо збільшення надходжень до соціальних та пенсійних фондів передбачається повернення обов’язкової сплати ЄСВ для фізичних осіб. Зміни торкнуться:

  • підприємців на спрощеній системі оподаткування;
  • осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю;
  • членів фермерських господарств.

Мінімальна ставка ЄСВ складає 22% від мінімальної заробітної плати. У 2024 році мінімальна зарплата в Україні залишиться на рівні 8 000 гривень, тому щомісячний платіж для ФОПів становитиме 1 760 гривень, а за рік — 21 120 гривень.

ФОПи були звільнені від сплати ЄСВ з 1 березня 2022 року на період війни та ще на 12 місяців після її завершення, хоча вони можуть добровільно сплачувати внесок для накопичення страхового стажу.

Раніше ми писали, що робити підприємцю після закриття ФОП, а також як український бізнес бореться з кадровим голодом у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.