Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Смілива заява — у Мінекономіки спрогнозували терміни відновлення України

Для якісної реабілітації Україні потрібен вступ в НАТО, ЄС та повернення біженців

Фото: Олексій Соболєв/Facebook.  Колаж: Pro Гроші

Україна може повернутися до довоєнного стану за 4 роки

Фото: Олексій Соболєв/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Заступник міністра економіки України Олексій Соболєв вважає, що за 4 роки можна повернути економіку нашої країни до рівня, який існував до повномасштабної війни. Щобільше, він стверджує, що протягом цього періоду можна досягти результатів, які перевищать довоєнні показники.

Про це чиновник сказав в інтерв'ю Укрінформу.

За думкою Олексія Соболєва, відновити економіку країни за 4 роки цілком реально.

"Ми плануємо за чотири роки повернути економіку на довоєнний рівень та додати ще зростання. За перший рік війни економіка країни скоротилася на 30%, тож маємо за чотири роки перевищити цей показник", – сказав заступник очільниці Мінекономіки.

Він наголосив на важливості вступу у Євросоюз та до Північноатлантичного альянсу, а також назвав важливою умовою для покращення економіки повернення українців на батьківщину.

"У нас є дві ключові передумови — це безпека і вступ до НАТО та інтеграція з ЄС. Крім того, зростання економіки прямо пов’язане з фактором повернення біженців в Україну — чим більше людей повернеться, тим вищими будуть показники економічного зростання", — додав він.

За словами Олексія Соболєва, Україна має потенціал виступити лідером у галузі екологічно чистої металургії, зокрема у виробництві сталі з використанням "зелених" технологій.

"До прикладу, у 2026 році в ЄС набирає чинності регуляція CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, механізм декарбонізації економіки – ред.), що має в тому числі декарбонізувати європейський металургійний сектор — і це створює економічну можливість для України. Наприклад, ми можемо після війни виробляти декарбонізовану сталь і експортувати її до Європи на вигідних умовах", — розповів чиновник.

НБУ спрогнозував стан економіки на наступні два роки

В Україні відзначається стрімке зниження темпів інфляції з початку 2023 року. У січні її річний показник становив 26%, але до липня цього року вже сповільнився до 11%. Прогноз Національного банку України передбачає, що така тенденція буде тривати протягом наступних двох років.

Більш детально, що саме вплинуло на стан інфляції, можете почитати у нашому матеріалі.

Раніше ми писали, як змінилася економіка України за 32 роки незалежності. Також повідомляли, яке неочікуване рішення планує прийняти ЄС щодо України, яке виведе економічний потенціал нашої держави на новий рівень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.