Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Однією ногою в ЄС? Яке неочікуване рішення планує прийняти Європа щодо України

Голова Євроради Шарль Мішель закликав Україну бути готовою до вступу в Євросоюз до 2030 року

Фото: сайт Офісу президента, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна заручається значною підтримкою від партнерів

Фото: сайт Офісу президента, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Єврокомісія планує незабаром внести пропозицію про збільшення фінансування для країн, що мають намір приєднатися до ЄС. Також була запропонована ідея щодо надання їм можливості залучитися до єдиного ринку, що сприятиме швидшій підготовці до отримання членства.

Про це заявив комісар ЄС із питань розширення Олівер Вархелі, повідомляє Reuters.

Він зазначив, що ЄС планує надавати підтримку кандидатам у швидшій підготовці до членства за допомогою плану зростання для Західних Балкан, спрямованого на зменшення "економічного і соціального відокремлення" між цими країнами та іншими членами ЄС перед їхнім вступом.

Відповідно до цього плану, країни поступово отримають доступ до єдиного ринку ЄС з 450 мільйонами споживачів, в якому товари, послуги, робоча сила і капітал матимуть можливість вільно переміщатися, навіть до того, як ці країни стануть повноправними членами цього блоку.

"Ми хочемо створити можливість поступового інтегрування цих країн в єдиний ринок, в чотири свободи, вже до їхнього вступу, оскільки це буде на користь як Європейському Союзу, так і країнам-кандидатам", – зазначив Вархелі.

За його заявою, пропозиція Єврокомісії також включатиме надання кандидатам більших фінансових ресурсів від ЄС для прискорення необхідних реформ перед вступом до блоку, який на цей момент налічує 27 країн.

Ці кошти будуть надаватися додатково до існуючої допомоги цього блоку країнам, що готуються до вступу. У бюджеті ЄС на період з 2021 по 2027 рік передбачено 14,2 мільярда євро (14,98 мільярда доларів США) для цієї підтримки.

Своєю чергою, глава Євроради Шарль Мішель закликав Євросоюз готуватися до прийому нових членів, а кандидатів – відповідати критеріям для вступу до 2030 року.

Наразі вісім країн мають офіційний статус кандидатів на вступ до ЄС:

  • Албанія;
  • Боснія і Герцеговина;
  • Молдова;
  • Чорногорія;
  • Північна Македонія;
  • Сербія;
  • Туреччина;
  • Україна.

Грузія і Косово мають статус потенційних кандидатів.

Рада ухвалила майже всі вимоги ЄС

Депутат Давид Арахамія повідомив, що Верховна Рада прийняла всі законопроєкти, які Європейський союз вимагав для початку переговорів. Зокрема, 21 вересня парламент завершив розгляд закону про національні меншини та розглянув у першому читанні закон про політично значущих осіб.

"Це специфічний документ і стосовно нього є багато дискусій, але я впевнений, що ми опрацюємо його і за декілька тижнів ухвалимо в другому читанні", — додав голова фракції "Слуга народу".

Отже, за словами народного депутата, Верховна Рада фактично виконала всі вимоги Європейського союзу. Тепер необхідні зміни має прийняти Кабінет Міністрів України. До того ж Арахамія зауважив, що парламент готовий надавати підтримку уряду в усіх необхідних питаннях.

Раніше ми розповідали, чому Україна судитиметься з недавніми партнерами з Євросоюзу. Також повідомляли, як ЄС хоче розправитися з Росією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.