Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сміх, крінж чи ностальгія: яку рекламу ми дивилися по телебаченню 10 років тому

Креативні сфери найважче переживають кризові роки, але вони завжди відновлюються і з новими трендами продовжують працювати для людей після революцій, пандемій і воєн

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Тренди в рекламі змінюються, хоча дещо залишається вічним

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За останні три роки Україна пережила два великі потрясіння – пандемію Covid-19 та повномасштабний напад Росії. Ці події завдали потужного удару по різних сферах бізнесу, а особливо — креативних індустріях. Проте якщо на певний час люди забули про галереї, театри й музеї, купувати речі вони не перестали.

Усі ми залишаємось покупцями, і наші звички змінюються залежно від обставин. Як і реклама. Вона адаптується під події в країні, на яку вона націлена, під тренди й настрої суспільства. З 2010-х років з нами сталося багато, дещо іншою стала і реклама, яку ми дивимось.

Тому сайт Pro Гроші вирішив згадати, що ми дивилися 10 років тому, якими були найпопулярніші ролики, і що тепер транслюють у наших телевізорах і ґаджетах.

Панда з букетом, ні сексизму та щемливі сюжети про любов і дружбу


Коли Україна повернула незалежність, рекламний ринок був дуже хаотичним — основа, на яку всі спирались, ішла з-за кордону, а люди не очікували чогось креативного й особливого. Часто ролики іноземних брендів навіть не намагались адаптувати під українців. Однак якщо брати період 2010-х, то у глядачів до цього часу вже певним чином були сформовані очікування від реклами, також була розроблена законодавча база, рекламний ринок розвивався.

Щоправда, кожна криза залишала відбиток на ринку, і найбільшим ударом був 2008 рік. Тоді після світової економічної кризи у 2009-2010 роках рекламна сфера дуже скоротилась, і відновлення тривало аж до 2012 року.

Далі було нове падіння. Рекламна сфера багато втратила і в період, коли розгортались події Революції Гідності, а також почалася російсько-українська війна. Знову знадобилось кілька років, щоб у 2016 році помітні стали позитивні тенденції й рекламу врятувала інтернет-сфера.

І попри те, що телевізор очевидно програє соцмережам, відео – це досі ефективний спосіб реклами, адже його можна просувати на різних платформах. Деяким брендам важлива максимально велика аудиторія, у тому числі й та, що віддана телебаченню. Водночас формат реклами змінився, вона стала коротшою, лаконічнішою і креативнішою.

Хоча й 10 років тому фантазії вистачало. Це добре ілюструє реклама туалетного паперу із Пандою, яка неочікувано з'являється в українських сім'ях.

Власне усе, що стосується домашніх справ, прибирання, миття посуду та догляду за дітьми, рекламували переважно для жінок. І зображали там жінок. Чоловіки завжди були неохайними, саме вони бруднили одяг і не знали, як його випрати, або хворіли й не знали, як лікуватися.

Власне за ці роки змінилась роль жінки в рекламі. Якщо раніше ми бачили або господинь, або знеособлених жінок, яких своїм тілом змушували рекламувати ніяк з цим не пов'язані речі, то тепер в Україні законом заборонено об'єктивізувати жінок і використовувати сексизм. Не тільки зміна в законодавстві, а і загалом суспільні настрої та зміни в суспільстві на користь прав жінок змусили креативну сферу однаково ставитися до всіх статей і не принижувати жодну з них заради "креативної подачі".

Часто креатив намагались проявити в піснях. Тексти цих пісень були дуже примітивними, а мелодії "заразними", аби через 10 років, лише глянувши на картинку, в людей одразу в голові лунала пісенька. Як у цьому прикладі:

Якщо вже згадувати їжу, то особливо цікавими та красивими були реклами шоколадок. Їх зазвичай супроводжували ліричні мелодії, а на екрані лилися ріки шоколаду та красиво складалися цукерки.

Такі традиції в рекламі цього продукту збереглись і до сьогодні. Як і ті, що в рекламі цього продукту часто вигадують цікаві сюжети, які нагадують нам про дружбу, тепло, любов і радість від спілкування один з одним.

Якщо ж говорити про сьогодення, то зараз стало більше реклам, які не потребують великих знімальних майданчиків, акторів і складних постановок. Частіше на екранах показують відеоролики створені завдяки комп'ютерній графіці. Мінімум сюжету, проста картинка і своєрідне озвучування тексту.

Але є й цікаві приклади з великими сюжетами та великою кількістю сцен і кадрів для одного ролику. Хоча звісно вони відрізняються своєю якістю картинки, звуку, знімання загалом від тих, які були 10 років тому.

Водночас є те відео, яке крізь роки з початку двотисячних і до сьогодні асоціюється у всіх із радістю, теплом, відпочинком і веселими святами. Свято Нового року 2023 вже наближається, хоч воно й сумне, і зовсім не магічне. Але на те воно і свято, щоб кожен з нас згадав про рідних, друзів, усіх близьких людей і повірив у диво. Надія є завжди, як завжди напередодні свята найбільш очікуваною буде ця реклама.

Раніше ми вже розповідали, що в Україні стартував продаж новорічних ялинок і писали про ціни на них. Також ми писали про те, як за рік змінилися ціни на алкоголь та солодощі та чи буде ще дорожче перед Новим роком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.