Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Служити будуть всі? Чи можуть в Україні мобілізувати одразу всю родину

Експерт запевняє, що чіткого закону у такому випадку немає, але не варто забувати про винятки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Загальна мобілізація, яка наразі триває в Україні, проводиться протягом 90 діб після її оголошення. У цей період забрати на службу можуть всіх громадяни (переважно чоловіків), які здатні виконувати військовий обов’язок. Нещодавно Верховна Рада України продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації до 18 серпня 2023 року. Та чи можуть забрати до лав ЗСУ одразу усіх членів родини?

Про це розповідає юрист та адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, в Україні немає чіткого закону, який би забороняв мобілізацію всіх членів родини. Так само, в державі не визначена точна кількість осіб з однієї родини, яку мають право мобілізувати під час воєнного стану.

"Відповідно, можуть мобілізувати усіх. І чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Якщо усі члени родини підпадають під мобілізацію, то їх усіх можуть призвати на військову службу", – каже експерт.

Проте тут є виняток. Жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану, призову не підлягають.

Близькими родичами вважаються:

  • чоловік;

  • дружина;

  • син;

  • донька;

  • батько;

  • мати;

  • дідусь;

  • бабуся;

  • рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра.

"Тобто, якщо людина загинула на війні або зникла безвісти, то її близьких родичів не будуть мобілізовувати", – додає експерт.

Також варто памʼятати, якщо в сімʼї виховують неповнолітніх дітей, то одного з батьків залишають з малечею.

"Якщо у родині є неповнолітні діти, то чоловіка можуть мобілізувати, а вже дружину – ні! Але, якщо усі діти повнолітні, то можуть забрати й чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Тобто усю родину", – зазначає юрист.

Як відбувається загальна мобілізація

Проходить вона у чотири черги (етапи), які вводять відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій.

Наприклад, перша черга оперативного резерву. Тут призову підлягають колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року, а не всіх, хто коли-небудь проходив строкову службу).

Про інші черги читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про виплати військовим на соціально-побутові потреби, та розповідав, хто і скільки може отримати. Також ми повідомляли, як мобілізують чоловіків до 27 років та кого зараховують у запас.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.